Pobřeží slonoviny balancuje na pokraji občanské války

Abidžan - V otevřený boj přerostla patová situace po prezidentských volbách v Pobřeží slonoviny. Proti sobě tam stojí příznivci starého prezidenta Gbagba a jeho nástupníka Ouvatary. Za čtyři měsíce od vyhlášení výsledků zemřelo téměř pět set lidí, asi milion jich ztratilo domov. Dosud úřadující prezident se považuje za vítěze listopadových voleb a odstoupit odmítá. Protivníky nemilosrdně likviduje.

„Speciální jednotky a mladí členové milice napadli několik oblastí a bezhlavě stříleli na tamní obyvatelstvo kvůli podpoře Ouvatary,“ uvedl úředník OSN Guillaume N’Guefa. Právě Alassana Ouvataru považuje svět za skutečného vítěze voleb. Pobřeží slonoviny znovu balancuje na pokraji občanské války. Boje stoupenců obou prezidentů se vyhrotily a mrtvých přibývá. „Bezohledné drancování a útoky na civilní obyvatelstvo jen tento týden skončily smrtí více než padesáti lidí, mezi nimi je pět dětí a sedm žen,“ upozornil N’Guefa.

Zločiny má vyšetřit mezinárodní komise. Rozhodla o tom Rada OSN pro lidská práva. Západoafrické země v čele s Nigerií žádají mezinárodní společenství o zavedení dalších sankcí proti Gbagbově režimu a posílení mandátu mírové mise. V Pobřeží slonoviny působí asi deset tisíc vojáků v modrých přilbách. „Situace v Pobřeží slonoviny se zhoršuje každým dnem. Nesmíme ale podcenit hrozbu, kterou představuje pro mír a bezpečnost celého regionu,“ prohlásil nigerijský prezident Goodluck Jonathan.

Reportáž Blanky Závitkovské (zdroj: ČT24)

Konflikt ve vzdálené africké zemi pocítila i Belgie. Ohrožena je totiž její proslulá delikatesa - čokoládové pralinky. Ouvatara zmrazil vývoz kakaových bobů, aby svého rivala Gbagba odřízl od příjmů z jejich prodeje. Pobřeží slonoviny dodává na světový trh 40 procent kakaa. Jeho nedostatek může ochromit celý čokoládový průmysl.