Zemřel zakladatel krajně pravicové strany MIÉP István Csurka

Budapešť - V Budapešti zemřel ve věku 77 let spisovatel a zakladatel krajně pravicové Maďarské strany spravedlnosti a života (MIÉP) István Csurka, který proslul mnohými antisemitskými výroky. Jeho smrt dnes oznámila agentura MTI.

Csurka byl za komunistického režimu spisovatelem, v 80. letech se začal zajímat o politiku a v roce 1987 se zařadil mezi zakladatele Maďarského demokratického fóra (MDF), které v roce 1990 vyhrálo první demokratické volby v zemi. Ve straně se řadil k extrémní pravici a založil list Maďarské fórum, kam psal od roku 1993 kritické články proti vládě s antisemitským akcentem.  
   
Po rozchodu s MDF, kdy se mu nepodařilo dostat do jeho čela, si založil svoji vlastní stranu MIÉP, s níž se zúčastnil parlamentních voleb v roce 1998 a získal 14 poslaneckých křesel z 386. Strana v roce 2002 parlament opustila a při dalších volbách v roce 2006 se jí do něho už nepodařilo dostat ani po boku další extrémně pravicové formace Jobbik.

Strana MIÉP nepodporovala účast maďarských vojáků v afghánské misi a jako jediná byla proti vstupu Maďarska do NATO a EU. Zasazuje se o pokojnou revizi Trianonské mírové smlouvy, která po první světové válce mimo jiné připravila poražené Uhersko o značnou část jeho území. Do nově vzniklého Československa tak například tehdy byla zahrnuta Podkarpatská Rus a jižní část nynějšího Slovenska.
   
Csurkovo jméno bylo v poslední době zmiňováno v souvislosti s budapešťským Novým divadlem. Budapešťský starosta ho loni na podzim jmenoval do čela divadla spolu se stejně smýšlejícím divadelníkem Györgyem Dörnerem. To ale vyvolalo rozhořčení a protesty nejen maďarské kulturní scény, ale i v zahraničí. Primátor Csurku vybídl, aby se distancoval od svých antisemitských výroků. Poté vyzval Dörnera, aby Csurku nezaměstnal v divadle jako intendanta.