Než umřít hlady, to radši zemřít při „hladovém pochodu“

Budapešť – Na takzvaný „hladový pochod“ do Budapešti se dnes z města Miskolc v třeskutém mrazu vydala asi padesátka lidí nespokojených se svou sociální situací. Pod heslem „Práci, chleba a platy, které stačí k životu“ chtějí za osm dnů ujít trasu dlouhou asi 200 kilometrů.

Navzdory mrazům dnes vyrazili na 200kilometrový pochod. Za celou akcí stojí Miklós Imre Tóth, který už přes dva roky nemůže najít práci. Poslední kapkou pak byla sebevražda jeho přítele, který se rozhodl vzít si život poté, co přišel o práci a potom i o dům, který nedokázal splácet. „Spáchal sebevraždu, oběsil se. Když jsem ho odřízl, ještě žil, ale po šesti dnech v nemocnici zemřel,“ říká Miklós.

A tak už nedokázal mlčet a uspořádal protestní akci. „Radši ať zdechnu tady na cestě, než abych zdechl hladem doma,“ dodává. Přidali se k němu i socialističtí politici. Do maďarské metropole plánují dojít příští pondělí, kdy začíná jarní schůze parlamentu. 

Chtějí touto akcí vládě konzervativce Viktora Orbána připomenout nesplněné sliby. Orbán předloni během předvolební kampaně tvrdil, že během deseti let vytvoří milion nových pracovních míst. Podle maďarského statistického úřadu bylo v lednu bez práce 10,7 procenta lidí.

Reportáž Ladislava Kerekeše (zdroj: ČT24)
Vydáno pod