Německý prezident pod palbou trestních oznámení

Berlín - Německá policie zkoumá nová obvinění prezidenta Christiana Wulffa. Je podezřelý, že si nechal v roce 2007 jako dolnosaský premiér zaplatit od podnikatele dovolenou pro sebe a svou manželku. Podle televize ARD se na prokuratuře v Hannoveru sešlo už 100 trestních oznámení na hlavu státu kvůli podezřením z korupce. Vlnu skandálů odstartovalo odhalení, že dostal výhodnou půjčku od manželky známého podnikatele.

Wulff, spojenec německé kancléřky Angely Merkelové, se dostal pod palbu kritiky v prosinci, kdy německý tisk zveřejnil informace o výhodné půjčce 500 tisíc eur (přes 12,7 milionu korun), kterou nynější prezident ještě jako dolnosaský premiér získal od manželky podnikatele Egona Geerkense, což tehdy nepřiznal.

Prezident měl vyhrožovat šéfredaktorovi

Sporný je také Wulffův telefonát šéfredaktorovi německého deníku Bild, kterým se snažil zabránit zveřejnění článku o kauze. Bild tvrdí, že šlo o výhrůžku. Povolit zveřejnění záznamu z mobilu šéfredaktora Wulff odmítl. „Slova pronesená v mimořádně emotivní situaci byla určena pro vás a nikoho jiného,“ konstatoval.

Christian Wulff
Zdroj: ČT24

Wulff stojí v čele Německa teprve půldruhého roku. Nahradil Horsta Köhlera, který v květnu 2010 nečekaně odstoupil kvůli kontroverzním vyjádřením ohledně využití vojenského angažmá v Afghánistánu k prosazování obchodních zájmů Německa.