Rusové rozčílili Japonce leteckým cvičením

Tokio - Japonsko oficiálně protestuje proti ruskému leteckému cvičení, při kterém se pět bojových letadel těsně přiblížilo k ostrovům Honšú a Hokkaidó. Podle Moskvy stroje při manévrech nenarušily japonský vzdušný prostor. Tokio ale vyhlásilo pohotovost svého letectva. Japoncům se podařilo poprvé v akci vyfotit ruský výzvědný letoun Berijev A-50.

Podle japonských médií se vůbec poprvé ruské bojové letouny v takovém množství přiblížily těsně k japonským hranicím. Protivzdušné obraně Japonska se údajně poprvé podařilo vyfotografovat v akci ruský výzvědný a navigační letoun A-50. Manévry ruských letounů zpovzdálí sledovalo deset japonských stíhaček, k nimž se později připojily i letouny jihokorejské armády.
   
Podle ruského ministerstva obrany se cvičení zúčastnily dva strategické bombardéry Tu-95, dva stíhací letouny Su-27 a doprovodný navigační letoun A-50. Cvičení trvalo 19 hodin a jeho cílem bylo údajně prověření součinnosti bojových letounů různých typů a nácvik přečerpávání paliva za letu. Manévry se podle ruského ministerstva omezily výhradně na mezinárodní vzdušný prostor.

Letecké cvičení
Zdroj: ČT24

Rusko pořádá pravidelně přelety svých letadel v oblasti severního Japonska, zejména v blízkosti jihokurilských ostrovů, jež jsou od druhé světové války předmětem rusko-japonského územního sporu. Tokio označuje ostrovy za své „severní území“ a jejich ruskou anexi neuznává. 

Rusko zabralo čtyři jihokurilské ostrovy v samém závěru druhé světové války. Anexe zablokovala uzavření poválečné mírové smlouvy, protože Tokio ruské nároky na ostrovy neuznává. Vztahy obou zemí jsou od té doby chladné.

Vydáno pod