Soudce Garzón překročil pravomoci, když nařídil odposlechy

Madrid – Španělský nejvyšší soud dnes zakázal soudci Baltasaru Garzónovi výkon funkce na 11 let. Nařídil totiž odposlechy v korupční aféře pravicové Lidové strany, čímž překročil své pravomoci. Soudce proslul také tím, že nařídil vyšetřit zločiny z éry někdejšího diktátora Franciska Franka, i kvůli tomu čelí soudnímu procesu.

Sedm členů nejvyššího soudu se jednomyslně shodlo na tom, že Garzón s odposlechy rozhovorů obviněných osob a jejich advokátů překročil pravomoci. Porušil tím totiž právo podezřelých na obhajobu. Soud proto nařídil 11letý zákaz výkonu funkce. Proti rozsudku se nelze odvolat. 

Soudce Baltasar Garzón:

„Přijímám zodpovědnost za každé své rozhodnutí.“

Garzón navíc čelí i dalším soudním procesům. Nejvyšší soud řeší, zda Garzón nepřekročil své pravomoci, když začal v roce 2008 vyšetřovat zločiny ze španělské občanské války ve 30. letech a během následující diktatury. Podle amnestie z roku 1977 jsou totiž tyto zločiny nepostižitelné.

Během občanské války zahynulo nebo beze stopy zmizelo na 114 tisíc civilistů. Konflikt skončil vítězstvím sil Franciska Franka, který pak byl diktátorem až do své smrti v roce 1975. 

Garzón je navíc obviněn, že zastavil vyšetřování šéfa největší španělské banky Santander poté, co přijal peníze za seminář sponzorovaný touto bankou.

Soudce Garzón odsouzen (zdroj: ČT24)