Slováci kvůli korupci znovu v ulicích

Bratislava – Slováci dnes v centru Bratislavy znovu protestují proti korupci v politice. Oproti minulému týdnu je ale účast na demonstraci slabší, přišly asi dva tisíce lidí. Impulsem pro sérii největších protestů od sametové revoluce v roce 1989 se staly informace pocházející údajně z odposlechů tajné služby, podle kterých finanční skupina Penta získala v letech 2005 a 2006 výměnou za úplatky silný vliv na rozhodování politiků a úředníků.

Na bratislavském náměstí SNP se dnes odpoledne sešly odhadem asi dva tisíce lidí. Vystoupili před nimi organizátoři protestu a také novinář Tom Nicholson, který kauzu Gorila zveřejnil a kterému soud minulý týden zakázal vydat knihu o korupci v slovenské politice. Na jeho obranu hackeři během demonstrace napadli weby ministerstva spravedlnosti a finanční skupiny Penta. 

Podle organizátorů demonstrace se do protestu zapojila i další města. „Kromě Popradu nás podporuje podle našich informací i Bardejov, Prievidza, Nitra, přidal se i Zvolen a v zahraničí nás podporují krajani v Dublinu a v Praze,“ říká mluvčí hnutí Gorila Protest Alena Krempaská.

Dnešní protest v Bratislavě skončil po necelých dvou hodinách. Demonstranti na závěr cinkali klíči, hrála česká i slovenská státní hymna. Po ukončení protestu se několik desítek lidí přesunulo k sídlu prezidenta, kde odpalovali dělobuchy, policie proti nim zasáhla.

Zatímco lidé žádají na ulici odstoupení zkorumpovaných politiků, bojuje se i v teple právnických kanceláří. Advokátům Penty se podařilo zastavit vydání knihy Toma Nicholsona. Teď tvrdí, že ministr vnitra při vyšetřování používá nezákonné prostředky. Podle nich výsledky odposlechů získala policie nelegálně. 

„Nezákonný postup při vyšetřování Gorily, který je dnes, žel, realitou, může zabránit tomu, aby byla tato kauza řádně vyšetřena. A je otázka, zdali právě to není skutečným záměrem státních orgánů, jelikož jde o neskutečně obrovský skandál,“ říká právní zástupce Jaroslava Haščáka z Penta Investments Martin Škubla. 

Politici zatím ke kauze mlčí. Aliance Fair Play chce teď vyzvat otevřeným dopisem premiérku i šéfa tajné služby, aby zbavil mlčenlivosti ty, kteří dokážou do kauzy vnést více světla.

Naposledy se podobný protest tomu dnešnímu ve slovenské metropoli konal minulý týden. Demonstrace po jejím oficiálním ukončení vyvrcholila potyčkou výtržníků s policisty. Demonstranti mimo jiné házeli na strážníky dlažební kostky a několik jich zranili. Policie odpověděla nasazením vodního děla a rozbuškami. Organizátoři mítinku se od násilí distancovali, údajně ho vyprovokovali extremisté a fotbaloví chuligáni.

Shromáždění nesou název podle spisu Gorila, který poukázal na nejrozsáhlejší politickou korupci v historii země. Korupční aféra se zároveň stala jedním z hlavních témat kampaně před březnovými parlamentními volbami.