Saadí Kaddáfí varoval před návratem do Libye

Tripolis – „Do Libye se kdykoli vrátím,“ pohrozil jeden ze synů svrženého libyjského vůdce Muammara Kaddáfího Saadí Kaddáfí, který je v exilu v Nigeru. Podle jeho slov většina Libyjců prý není spokojená se současnou situací a v zemi hrozí povstání. Saadí Kaddáfí to uvedl v rozhovoru pro televizi Al-Arabíja, ze kterého dnes citovala agentura AFP.

„Do Libye se kdykoli vrátím,“ řekl Saadí Kaddáfí v Nigeru, kam utekl po srpnovém dobytí Tripolisu, jenž předznamenal pád Kaddáfího bezmála 42 let trvající vlády. „Sedmdesát procent Libyjců není spokojeno se současnou situací,“ uvedl také s tím, že zemi vládnou „gangy“. „V zemi bude velké povstání na jihu, východě, ve středu a na západě,“ poznamenal a podotkl, že tato revolta již existuje a každým dnem roste.   

Libye se připravuje na výročí protivládního povstání, které začalo loni koncem února ve východolibyjském Benghází. Šéf libyjských ozbrojených sil se tento týden zmínil o obavách ze sabotáže výročí ze strany Kaddáfího stoupenců v zemi.   

Saadí Kaddáfí uvedl, že je v kontaktu s milicemi, kmeny, armádou i Přechodnou národní radou (NTC), která zemi po Kaddáfího svržení vládne. Spojení prý udržuje i s dalšími členy rodiny, Kaddáfího ženou, Saadího sestrou Ajšou a bratry Muhammadem a Hannibalem, kteří v srpnu utekli do Alžírska. Saadí na otázku týkající se vládnoucí NTC řekl, že „přijde den, kdy bude libyjský lid schopen vyhnat tyto gangy“.  

Autoritářský libyjský vůdce byl zabit loni v říjnu po osmi měsících bojů, do nichž se zapojila i mezinárodní koalice pod vedením Severoatlantické aliance. Osmatřicetiletý Saadí do Nigeru utekl v srpnu. Země mu udělila azyl, podle nigerského prezidenta z humanitárních důvodů, a přes opakované žádosti libyjských úřadů ho odmítá vydat.    

Známější Saadího bratr a Kaddáfího druhorozený syn Sajf Islám, který před Mezinárodním trestním soudem čelí obvinění ze zločinů proti lidskosti v souvislosti s protivládním povstáním v Libyi, byl dopaden libyjskými povstalci 19. listopadu. Tripolis se zdráhá vydat ho do Haagu a chce ho postavit před libyjské soudy.