Kult osobnosti - Syrský prezident a jeho krásná manželka

Damašek – Syřané se nyní chtějí zbavit svého prezidenta Bašára Asada i jeho manželky. Tuto dvojici přitom dříve obdivovali a vkládali do ní důvěru. Asad vystudoval ve Velké Británii oční chirurgii. Jeho žena je zase původně investiční bankéřkou ze zámožné londýnské rodiny. I kultivovaným osobnostem se ale může zalíbit kult osobnosti.

Chudoba, korupce, útlak – tyto pojmy teď vystihují situaci v Sýrii vedené Bašárem Asadem. Nebylo tomu tak ale vždy. „Když nastoupil syn k moci, tak se zdálo, že to nějakou dobu chtěl změnit. Nechtěl, aby to vypadalo, že se jedná o pokračování toho, co nastolil jeho otec,“ prohlásil Mazen Maialeh, Syřan žijící v Praze. Podle něj syrský režim využívá například Asadovu manželku a její vizuální osobnost k vylepšení jeho obrazu. 

Asad má výhodu – vypadá lidsky

Asadovi je nyní 46 let, první dámě šestatřicet. Bašár Asad se na roli vůdce nepřipravoval. Jeho plány ale v roce 1994 změnila smrt staršího bratra. „Jeho nevýrazná osobnost nikterak nebyla nevýhodou, protože lidé s ním měli sympatie, protože vypadal lidštější. Ne jako tradiční despota nebo monarcha,“ podotkl Maialeh. „V Sýrii je kult osobnosti nesrovnatelný s tím, co bylo tady za totality,“ dodal Syřan.

Bašár Asad
Zdroj: ČT24

Rodilá Londýňanka Asma Achrásová se za Bašára Asada provdala v roce 2000. „Je-li někdo z jejich středu, kdo uspěl na Západě, navíc pohledný a navíc manželka vůdce, pak je to pro komunikaci skvělé, protože to je snem každého politika,“ míní prezident Asociace českých reklamních agentur Pavel Brabec. 

Spolu s oběťmi povstání pohřbívají Syřané teď i naději, kterou si řada z nich s příchodem Bašára Asada spojovala. „Ten režim má obrovské množství nástrojů nátlaku na lidi – hrozba násilí, mučení,“ prohlásil Maialeh. Sám očekává, že pokud Asad zůstane až do konce, bude to pro něj znamenat tragédii.

Kult Asada a jeho ženy (zdroj: ČT24)