Syrská vláda odsoudila návrh LAS na vyslání mírové mise

damašek - Syrská armáda opět bombarduje Homs a další centra protirežimního odporu. Damašek mezitím ostře kritizoval rozhodnutí Ligy arabských států podporovat syrskou opozici a návrh vyslat do Sýrie mírovou misi OSN. Rusko ústy svého ministra zahraničí Sergeje Lavrova prohlásilo, že se bude návrhem Ligy zabývat. Případnému vyslání mezinárodních sil do Sýrie ale musí podle Kremlu předcházet ukončení násilí.

„Sýrie odmítá rozhodnutí LAS, která představují zjevné vměšování do vnitřních záležitostí a porušení státní svrchovanosti Sýrie,“ řekl představitel krátce před zasedáním Valného shromáždění OSN, kde má o syrské krizi hovořit například Vysoká komisařka OSN pro lidská práva Navi Pillayová.
   
Syrská armáda vypálila ráno minometné granáty na pozice rebelů v Homsu, který bombarduje od 4. února. Od té doby zde zahynulo více než 500 lidí. Hlavním terčem této palby je opět rezidenční čtvrť Bábá Amr. Boje jsou dnes hlášeny také v sousedním městě Rastan a na dalších místech, uvedla opozice. Počet případných nových obětí zatím neuvedla.

Bašár Asad
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

LAS v neděli vyzvala Radu bezpečnosti OSN, aby do Sýrie vyslala mezinárodní mírové síly. Zároveň se rozhodla zahájit komunikaci s opozicí a podpořit ji. Syrské opoziční síly bojují proti Asadovu režimu už téměř rok. Krvavé násilnosti v syrských městech si podle neoficiálních údajů OSN vyžádaly kolem 5400 mrtvých.