Izrael kvůli včerejším útokům zvýšil stav pohotovosti

Jeruzalém – Izraelská policie zvýšila stav pohotovosti v celé zemi. Reagovala tak na pondělní pumový útok na izraelský diplomatický personál v Indii a pokus o útok v Gruzii. Podle agentury AP to dnes oznámil mluvčí izraelské policie Micky Rosenfeld. Ten uvedl, že počet policejních hlídek stoupl. Policisté byli rozmístěni v potenciálně rizikových oblastech a mají za úkol být mimořádně obezřetní.

Policie sleduje především bezpečnost na veřejných místech, na zahraničních velvyslanectvích a úřadech, ale i na mezinárodním Ben Gurionově letišti u Tel Avivu.
   
Při pumovém útoku na personál izraelského velvyslanectví v Dillí byly v pondělí zraněny čtyři osoby včetně manželky zástupce izraelského ministerstva obrany a řidiče úřadu. Podobný útok byl připraven na izraelský personál také v Gruzii, ale byl odhalen a nálož zneškodněna.

Útok na izraelskou ambasádu v Indii
Zdroj: Mustafa Quraishi/AP Photo

Stojí za útoky Írán?

Premiér Benjamin Netanjahu akce připsal Íránu a libanonské organizaci Hizballáh, již Írán podporuje. Teherán účast na útocích ale popřel.  
   
Indičtí vyšetřovatelé uvedli, že pátrají po útočníkovi na motocyklu, který k diplomatickému vozu připevnil magnetickou bombu. Útočník podle nich prošel dobrým výcvikem. 

Podle izraelských činitelů lze očekávat, že nešlo o izolované útoky. „Bez pochyb čelíme vlně teroru,“ řekl dnes izraelskému rozhlasu náměstek předsedy vlády Dan Meridor.