Po dalším bombardování vybuchl v syrském Homsu ropovod

Damašek – Syrská armáda opět útočí na Homs. Silná exploze otřásla místním ropovodem a nad městem se vznáší oblaka černého dýmu. Vládní síly v noci na dnešek také zahájily ofenzivu v Hamá. Čtvrté největší město Sýrie podle zpráv opozice ostřelují tanky a od letiště se k němu blíží vojáci. Katar a Saúdská Arábie mezitím připravují novou rezoluci proti Sýrii, o které má hlasovat Valné shromáždění OSN. Předchozí návrh Ligy arabských států odmítly v Radě bezpečnosti Rusko a Čína. Damašek je v současnosti pod stále větším mezinárodním tlakem na změny. Syrský prezident Bašár Asad se snaží oslabit masové protesty, kterým čelí od loňského března. Vyhlásil proto na 26. února referendum o návrhu nové ústavy, která počítá s politickým pluralismem v zemi. Rusko ale dnes oznámilo, nepodpoří žádnou rezoluci, která by mohla legitimizovat změnu režimu v Sýrii.

Ropovod, který dnes ráno vybuchl v syrském městě Homs, byl údajně pod palbou dvou vojenských letadel. Následná exploze pak způsobila velký požár. Oblaka černého kouře se  vznášela na okraji sunnitské čtvrti Babá Amr.

Syrský režim již několikrát oznámil exploze ropovodu, hlavně v provincii Homs, a obviňoval z něho „skupiny teroristů“, zatímco opozice tvrdila, že ho bombardovaly vládní síly. Ropovod byl bombardován již potřetí, ale v předchozích případech se na něj zaměřilo dělostřelectvo. Homs patří k důležitým centrům odporu proti režimu prezidenta Bašára Asada. Vládní jednotky ho od počátku února bombardují. Od té doby zde podle OSN zahynulo více než 300 lidí.

Útoky v Hamá pokračují

Podle opozičních zdrojů dnes vládní vojáci zaútočili na rezidenční čtvrť čtvrtého největšího syrského města. Do ostřelování města Hamá se údajně zapojily obrněné transportéry, vojáci prý využívají i mobilní protiletadlová děla.

Egypt v úterý večer v reakci na násilnosti v Sýrii předložil ve Valném shromáždění OSN rezoluci, která odsuzuje porušování lidských práv ze strany Asadova režimu. Nezávazná rezoluce zároveň požaduje, aby syrská vláda zastavila násilí, propustila zadržované příznivce opozice a stáhla vojáky ze všech měst. Rezoluce rovněž žádá o neomezený přístup do Sýrie pro pozorovatele z Ligy arabských států a pro zahraniční média.

Podle agentury AP by Valné shromáždění mohlo o rezoluci hlasovat už ve čtvrtek. Arabské země již v minulosti předložily protisyrskou rezoluci podobného znění v Radě bezpečnosti OSN. Její schválení ale zablokovaly Rusko a Čína, které uplatnily své právo veta. Ve Valném shromáždění ale nelze veto použít.

Asad si chce usmířit lid, vyhlásil referendum

„Prezident Asad vydal dekret, který stanovuje termín referenda k návrhu syrské ústavy na neděli 26. února,“ citovaly zahraniční agentury z prohlášení místní oficiální agentury SANA. Prezident v lednu počítal s tím, že referendum bude začátkem března. Komise pověřená vypracováním návrhu počítá především s omezením prezidentského mandátu na dvě sedmiletá volební období, uvedl místní provládní tisk. Neupřesnil však, zda se to bude vztahovat již na Asada, jehož druhý mandát vyprší v roce 2014.

Bašár Asad
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Oficiální média ujišťují, že ústava zaručí pluralismus a již nehovoří o přednostním postavení dosud vládnoucí strany Baas. „Politický systém bude založen na principu politického pluralismu a moc se bude vykonávat prostřednictvím voleb. Povolené politické strany budou přispívat do politického života,“ uvedla SANA a státní televize.

Rusko nepodpoří rezoluci legitimizující změnu režimu

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov zdůraznil, že bude jednat s francouzským kolegou Alainem Juppém o přepracování rezoluce Rady bezpečnosti OSN, která by vedla k ukončení násilí v Sýrii. "Pokud je ovšem plán využít Radu bezpečnosti a OSN, aby přijala
nějaký dokument, který by legitimizoval změnu režimu, pak se obávám, že to
mezinárodní zákon nedovoluje. Takový postoj nemůžeme podpořit," dodal. Lavrov ale uvítal přípravu nové ústavy v Sýrii, která ukončí monopol jedné strany a počítá s politickým pluralismem v zemi.