Obama v průzkumu boduje

New York - Americký prezident Barack Obama získává body u voličů. Podle průzkumů by nyní porazil všechny čtyři republikány ucházející se o nominaci na prezidenta. Jenže současný prezident nemá ještě úplně vyhráno, preference se mohou změnit poté, co republikáni jasně vyberou, kdo proti Obamovi do boje o prezidentské křeslo vyrazí.

Obamovy preference u voličů se trvale zlepšují od prosince, tvrdí to průzkum pro deník The New York Times (NYT) a televizní stanici CBS News. Nyní jeho práci hodnotí kladně 50 procent voličů, což je nejvíce od května. 

Šéf Bílého domu by teď ve volbách vyhrál nad všemi republikánskými kandidáty na prezidenta. Mitta Romneyho, který je v boji o kandidaturu mezi nimi zatím nejúspěšnější, by mezi registrovanými voliči porazil poměrem 48 ku 42 procentům. Nad bývalým senátorem Rickem Santorumem, který se v poslední době na Romneyho dotahuje, by měl převahu 49 ku 41 procentům. Bývalý šéf Sněmovny reprezentantů Newt Gingrich by mu podlehl v poměru 36 ku 54 procentům a kongresman Ron Paul v poměru 39 ku 50 procentům. 

Obama si připisuje kladné body hlavně díky zlepšení ekonomiky. Několik měsíců po sobě klesá míra nezaměstnanosti. Také stoupá hodnota akcií na burze a zlepšuje se poptávka spotřebitelů.   

Jenže do voleb je daleko a navíc boj o prezidentské křeslo ještě neskončil. Navíc i další vývoj hospodářství je nejistý.