Bude německý prezident Wulff zbaven kvůli svým aférám imunity?

Berlín – Hannoverské státní zastupitelství požaduje, aby byl německý prezident Christian Wulff zbaven imunity. O vydání hlavy státu k trestnímu stíhání nyní musí rozhodnout Spolkový sněm. Wulff je zapletený do afér kolem možného zneužívání předchozí funkce dolnosaského zemského premiéra. Tu Wulff zastával v letech 2003 až 2010.

Hannoverské regionální státní zastupitelství uvedlo, že po důkladném prozkoumání nových dokumentů a po vyhodnocení informací z médií nyní existuje dostatečné podezření, že nynější prezident skutečně zneužil svého někdejšího postavení ministerského předsedy v Dolním Sasku. Vyšetřován je nyní v této souvislosti filmový investor David Groenewold, jenž s Wulffem trávil dovolené, mimo jiné na ostrově Sylt v Severním moři. Spolková země Dolní Sasko nabízela Groenewoldově firmě finanční záruky, podnikatel je ale nevyužil.

Telefonát Martina jonáše (zdroj: ČT24)

Prezident Wulff je už od konce minulého roku pod palbou kritiky kvůli svým vztahům se zámožnými podnikateli, s nimiž trávil bezplatné dovolené. Díky jednomu takovému přátelství získal výhodnou půjčku na dům. Později se provalilo, že se Wulff pokoušel zabránit zveřejnění těchto informací výhrůžným telefonátem šéfredaktorovi bulvárního deníku Bild.

Nedávno se seznam afér německého prezidenta se rozrostl o podezření, že v roce 2010 za nadstandardních podmínek získal vůz Škoda. Wulff jako zemský premiér zastupoval Dolní Sasko v dozorčí radě koncernu Volkswagen, jemuž mladoboleslavský závod patří.