Japonský císař Akihito byl hospitalizován, čeká ho operace srdce

Tokio – Japonský císař Akihito byl dnes hospitalizován v tokijské univerzitní nemocnici na doporučení lékařů po kontrole minulý týden. Císař se v sobotu podrobí operaci srdce, kterou podle japonských sdělovacích prostředků provedou odborníci právě z tokijské univerzitní nemocnice a ze soukromé univerzity Džuntendo.

Při nedávné prohlídce se ukázalo závažné zúžení tepen. Ischemickou poruchu srdeční, tedy nedostatečné prokrvení srdce, lékaři u císaře konstatovali při pravidelné zdravotní prohlídce už loni v lednu. Osmasedmdesátiletý monarcha by tak měl být hospitalizován čtrnáct dní. Po tu dobu ho zastoupí korunní princ Naruhito. Ještě tento týden císař absolvoval svůj normální pracovní program.   

Do nemocnice se loni dostal také v listopadu, kdy se léčil s bronchitidou, lehkým zápalem plic a vysokými horečkami. V roce 2003 se podrobil operaci kvůli rakovině prostaty a koncem roku 2008 trpěl zdravotními problémy spojenými s nadměrným stresem, včetně nepravidelného tepu a krvácení do žaludku.   

Akihito se narodil v Tokiu v prosinci roku 1933. Korunním princem se stal roku 1952 a korunován byl v roce 1990, po smrti svého otce, císaře Hirohita. Je 125. japonským císařem a jeho vládnoucí éra je nazývána Hejsek (všudypřítomný mír) a podle zvyku bude po své smrti přejmenován na Císaře Heisei. S císařovnou Mičiko mají tři děti.