Uprostřed pouště roste ledová socha

Ethiopie - Nizozemští umělci chystají smělý plán. Chtějí uprostřed pouště vytvořit sochu z ledu, která by tam měla trvale zůstat. Hodlají tak nabourat zažité představy o klimatických změnách. Při projektu využijí chladící zařízení poháněné energií ze Slunce. Obří socha by měla i s podpůrným zařízením zabrat přes 300 metrů čtverečních. Na výšku má mít 15 metrů. Autoři ji plánují umístit v Eritreji nebo Ethiopii. Čím víc bude Slunce svítit, tím víc ledu by mělo vzniknout, teoreticky. Jestli bude všechno fungovat, by se mělo ukázat už koncem roku.

Socha má přivést pozornost ke změnám klimatu. V pozitivním slova smyslu. Má být ukázkou využití obnovitelného zdroje energie na místě, kde to nikdo nečeká. Autoři chtějí nechat Slunce tvořit ledové stromy ve východoafrické poušti. „Solární články vygenerují elektřinu, která bude přenesena do stromů. Tyto stromy jsou stroje na led. Ochlazují se a budou schopné přeměnit vlhkost ve vzduchu na led,“ vysvětluje nizozemský umělec Ap Verheggen.

Udržet teplotu na povrchu instalace pod bodem mrazu nebude jednoduché. Podle techniků to ale není nemožné. „V tuhle chvíli zjišťujeme, kolik budeme potřebovat fotovoltaických panelů. Také přemýšlíme, jestli bychom nenašli nějaký další způsob, jak vyrobit energii ze Slunce. Vodu si vezmeme ze vzduchu. Když se vodní páry dostanou do kontaktu se studeným povrchem, změní se v led,“ říká Erik Hoogendoorn ze společnosti Cofely Refrigeration.

Uprostřed pouště roste ledová socha (zdroj: ČT24)
Vydáno pod