Velitel se omluvil za spálený korán, Afghánci protestují

Kábul – Velitel zahraničních vojsk působících v Afghánistánu se dnes omluvil za spálení koránu. Udělali to vojáci, když uklízeli na základně Bagram. Jejich čin vyvolal protesty, přes 2000 Afghánců dnes protestuje před vojenskou základnou.

Velitel jednotek ISAF, Američan John Allen zaslal „omluvu ušlechtilému afghánskému národu“. Zareagoval tak na informaci, že vojáci z Bagramu se „nevhodným způsobem zbavovali islámských dokumentů, mezi nimiž byly také výtisky koránu“. Americký generál nařídil, aby se incident prošetřil. 

„Důkladně incident vyšetřujeme a podnikáme kroky, aby se to již neopakovalo. Nebyla to v žádném případě úmyslná akce,“ uvedl Allen. „Když jsme se o tomto jednání dozvěděli, okamžitě jsme zasáhli a zastavili jsme je. O materiály, které se nám podařilo zajistit, se postarají příslušné náboženské orgány,“ dodal.     

Jenže Afgháncům to nestačí. Před základnou jich 2 000 protestovalo proti znesvěcení posvátné knihy muslimů. Házeli zápalné láhve, jedna z bran vojenského objektu začala hořet. „Shromáždilo se tu více než 2 000 lidí, protestují, protože na základně byly spáleny výtisky koránu,“ potvrdil afghánský policista.

„My Afghánci tady nechceme tyto křesťany a nevěřící, jsou to nepřátelé naší země. Vyzývám všechny muslimy, aby se obětovali a dosáhli stažení cizích jednotek z Afghánistánu,“ říká jeden z protestujících.

Zbytky spáleného koránu a dalších islámských náboženských knih našli Afghánci pracující na skládce. Objevili je v odpadcích, které sem v pondělí vyvezli ze základny dva koaliční vojáci. Nevoli vzbuzuje i to, že uvnitř vojenské základny je i vězení pro Afghánce zadržené americkými jednotkami. Objevila se i podezření, že zde američtí vojáci vězní a mučí podezřelé členy Talibanu.  

Muslimové jsou na korán zvláště citliví. V roce 2010 vypukly v Kábulu velké protiamerické protesty kvůli úmyslu amerického pastora Terryho Jonese spálit při výročí teroristických útoků z 11. září 2001 výtisky koránu. Nakonec to sice neudělal, ale symbolicky pak jeden výtisk spálil v březnu ve svém kostele v Gainesville na Floridě. Při následných protestech v Afghánistánu zemřelo 20 lidí.