Jemen volí prezidenta, na jihu země násilnosti

Saná – Jemen dnes volí prezidenta pro přechodné dvouleté období. Volby přitom doprovází násilí. Separatistický jih a povstalecký sever bojkotují hlasování, ve kterém je jediným kandidátem viceprezident Abdar Rabbú Mansúr Hadí. Na jihu Jemenu při incidentech provázejících prezidentské volby zemřelo devět lidí. Polovina volebních místností v Adenu se neotevřela.

Bezpečnost během voleb zajišťuje přes 100 tisíc vojáků a policistů. I tak ale hlasování provázejí násilnosti. Z jihu je hlášeno několik incidentů a devět mrtvých. V provincii Hadramaút se strhla přestřelka mezi vládními vojáky a separatisty, při níž na každé straně zemřel jeden z bojujících. V provincii Láhidž začali lidé demonstrující proti volbám házet na hlídkující vojáky kameny. Vojáci začali do davu střílet a zabili dva protestující. Násilnosti jsou hlášeny i z Adenu, kde při ozbrojeném střetu před jednou z volebních místností zahynuli čtyři civilisté, mezi nimi i jedno dítě. Nedaleko Adenu zase skupina ozbrojenců vtrhla do volební místnosti, zabila jednoho vojáka a odnesla odtud několik desítek hlasovacích lístků, které pak spálila na ulici.

V hlavním městě je naopak klid a lidi spořádaně stojí u volebních místností fronty, aby mohli odvolit. „Začali jsme dnes budovat nový Jemen, demokratický a šťastný, o jakém všichni snili,“ prohlásila nositelka loňské Nobelovy ceny za mír Tavakkul Karmánová, když odevzdávala hlas.     

Separatistické hnutí z jihu vyzvalo občany k bojkotu voleb a občanské neposlušnosti. Jižní Jemen byl až do roku 1990 nezávislý. Ti, kdo nyní znovu chtějí jeho osamostatnění, tvrdí, že Saná tuto část země staví na vedlejší kolej. Hadí, který pochází z jihu, vyzval separatisty k dialogu.

Volba prezidenta na přechodné dvouleté období je součástí dohody o odchodu prezidenta Alího Abdalláha Sáliha z funkce. Hadí má Sáliha v úřadu nahradit až do řádných prezidentských a také parlamentních voleb, jež se mají konat za dva roky. Sálih odešel z vedení země po sérii protivládních demonstrací, přistoupil na plán zemí Perského zálivu.

O Sálihově nástupci rozhoduje 12 milionů oprávněných voličů.