Lipšic na svém blogu rozebírá, kam mizely Malchárkovy úplatky

Bratislava - Slovenský ministr vnitra Daniel Lipšic začal na svém blogu psát o největší korupční aféře v slovenské politice. V článku na internetu naznačil možný způsob „praní“ úplatků, které prý inkasoval někdejší ministr hospodářství Jirko Malchárek od finanční skupiny Penta. Malchárek i finančníci postup ministra kritizovali a nařkli ho z ovlivňování průběhu vyšetřování.

Lipšic si pomohl údajným spisem tajné služby s názvem Gorila, který se koncem loňského roku objevil na internetu. Dokument obsahuje mimo jiné přepisy odposlechů a poukazuje na obří korupci politiků a úředníků v letech 2005 a 2006. Ve spisu se píše například o tom, že Malchárek jako ministr hospodářství vydělal na provizích zhruba 329 milionů tehdejších slovenských korun. Malchárek se spolumajitelem Penty Jaroslavem Haščákem prý hovořil také o možnosti založit firmu na převody peněz.

Malchárek měl z úplatků založit firmu

Ministr vnitra napsal, že necelé dva měsíce po údajném rozhovoru Malchárka s Haščákem vznikla firma MH Invest s kapitálem zhruba odpovídajícím hodnotě úplatků, na které poukázal spis Gorila. Dodal, že ve vedení firmy byl pouze Malchárkův a Haščákův přítel, jehož jméno se rovněž vzpomíná ve spisu o korupční aféře.

Podle dřívějších informací médií Malchárek bydlí ve vile a používá auto, které jsou napsány právě na MH Invest. „Jednou z často kladených otázek bývá ta, zda je spis Gorila autentický. I tento příklad ukazuje, že na odpověď postačí ověřit několik jednoduchých, veřejně dostupných faktů,“ podotkl Lipšic, jenž článek na blogu prý napsal pouze z veřejně dostupných informací na internetu. Ministr už dříve hovořil o jiných podezřelých transakcích v aféře, v psaní blogu o Gorile hodlá pokračovat.

Lipšic podle Penty zasahuje do vyšetřování

Malchárek protiprávní jednání popřel. „Všechny mé podnikatelské aktivity z období před vstupem a po ukončení politické kariéry byly a jsou vykonávány zákonným způsobem,“ reagoval na Lipšicův blog. Ministra rovněž nařkl z manipulace veřejného mínění. Podobně se vyjádřila i Penta, podle které Lipšic nedovoleným způsobem zasáhl do vyšetřování. Kvůli častému informování o aféře ministr už dříve čelil obviněním některých politiků ze zneužívání případu v předvolební kampani.

Proti politické korupci se v zemi v uplynulých týdnech uskutečnilo několik demonstrací za účasti tisíců lidí. Ačkoliv organizátoři se původně chystali protesty přerušit, nejnověji plánují do březnových voleb uspořádat další shromáždění.