Spálené korány znovu ženou rozezlené Afghánce do ulic

Kábul – V Kábulu pokračují protesty proti spálení několika výtisků koránu. Policie začala do demonstrantů střílet, nejméně 7 lidí zahynulo a tři desítky dalších jsou zraněny. Proti demonstrantům zasahovaly bezpečnostní síly poté, co se protesty zvrhly v násilí. Washington uzavřel pro veřejnost svou tamní ambasádu. Velitel mezinárodních jednotek v Afghánistánu John Allen se už za zničení knih veřejně omluvil. Podle něj k tomu došlo nedopatřením, když vojáci na základně Bagrám uklízeli. Silně věřícím muslimům ale omluva nestačí a volají po pomstě. Bagrám leží asi 50 kilometrů severně od Kábulu.

Střelba dnes rozehnala demonstranty, kteří se sešli u komplexu budov obývaných cizinci. Rozezlení Afghánci stihli podpálit nejen vozidlo zaparkované v blízkosti, ale i část areálu, který stojí u hlavní silnice spojující Kábul s městem Dželálábád na východě země. I v Dželálábádu se dnes konala demonstrace, při níž byl jeden člověk zabit a deset lidí zraněno. V Kábulu se konala ještě jedna manifestace, kterou policie rovněž rozehnala.

Spojené státy i velení koaličních vojsk v Afghánistánu se už za incident s koránem omluvily. Velitel Mezinárodních sil pro podporu bezpečnosti v Afghánistánu (ISAF) John Allen zdůraznil, že spálení koránů v žádném případě nebylo úmyslnou akcí. Výtisky byly mezi předměty vyvezenými na skládku, kde se pálí odpad ze základny. Knihy patřily Afgháncům internovaným ve věznici na základně.

Prezident Hamíd Karzáí: „Lidé mají právo mírumilovně protestovat. Ale vyzývám své krajany, aby se neuchylovali k násilí.“

„Přísahám, že v žádném případě nešlo o úmyslnou akci. Omlouvám se prezidentovi Afghánistánu, omlouvám se vládě islámské republiky a především se omlouvám ušlechtilému afghánskému lidu,“ prohlásil John Allen. Omluvu Afghánci nepřijali. Přes dvě tisícovky se jich sešly před americkou základnou, na kterou házely kamení, střílely do vzduchu a skandovaly hesla proti Západu. Washington už uzavřel pro veřejnost tamní ambasádu a zrušil veškerý program diplomatů.