Gauckova podivná „bigamie“ někomu v Německu vadí, někomu ne

Berlín – Bavorští křesťanští socialisté (CSU) mají problém s rodinnými poměry designované hlavy státu Joachimem Gauckem. Evangelický pastor žije už 12 let „na hromádce“ s o dvacet let mladší novinářkou Danielou Schadtovou a se svou první ženou není rozvedený. Podle konzervativní CSU by měl své osobní poměry co nejrychleji urovnat, aby tím nedával prostor případným útokům. Gauck už v roce 2010 při první kandidatuře na prezidenta slíbil, že si svou partnerku vezme, pokud bude zvolen. Se svou manželkou Gerhild má čtyři dospělé děti a odděleně žijí od roku 1991.

Rozvod a následnou svatbu ale Gauck absolutně nemůže do 18. března -  tedy do prezidentské volby – stihnout. Schadtová už nicméně prohlásila, že v případě, že se stane první dámou, s povoláním přední novinářky v listu Nürnberger Zeitung  skončí.

Názory na Gauckovy rodinné poměry se různí i mezi politiky. Ministr zahraničí Guido Westerwelle považuje debatu o Gauckových rodinných poměrech za nevhodnou. Více než dvě třetiny Němců přitom s jeho zvolením do funkce německého prezidenta souhlasí. Vyplývá to z výsledků bleskového průzkumu pro veřejnoprávní televizi ZDF. Evangelického teologa a bojovníka za občanská práva v bývalé NDR v čele země podle něj nechce jen 16 procent obyvatel.

Rozhovor s Jaroslavem Šonkou (zdroj: ČT24)

Dvaasedmdesátiletého Gaucka považuje za dobrou volbu 69 procent Němců. Jsou mezi nimi sympatizanti všech parlamentních stran vyjma postkomunistické Levice, která někdejšího vůdce protikomunistických protestů v NDR a pozdějšího prvního šéfa úřadu pro dokumentaci činnosti východoněmecké tajné policie Stasi dlouhodobě kritizuje.

Gauck je společným kandidátem na prezidenta středopravé vládní koalice konzervativců (CDU/CSU) a svobodných demokratů (FDP) a dvou nejsilnějších opozičních stran, sociální demokracie (SPD) a Zelených. Jeho zvolení je považováno za jisté, neboť tyto strany disponují ve Spolkovém shromáždění, které prezidenta volí, drtivou většinou hlasů. Ačkoli volba samotná bude spíš jen formalitou, levice spolu s Pirátskou stranou plánují postavit Gauckovi protikandidáta.