Blairova manželka žaluje Murdochovu společnost kvůli odposlechům

Londýn - Manželka bývalého britského premiéra Cherie Blairová žaluje britskou společnost mediálního magnáta Ruperta Murdocha kvůli odposlechům. Oznámil to její právník Graham Atkins. Cherie Blairová žaluje společnost News Group „v souvislosti s protiprávním odposlechem její hlasové schránky“, uvedl Atkins.

Blairová je manželkou Tonyho Blaira, který byl premiérem v letech 1997 až 2007 a měl k Murdochovi blízko. Byl často kritizován za to, že údajně ustupoval Murdochovi výměnou za podporu jeho listů.
   
Společnost News Group vlastní v Británii bulvární list The Sun. Do loňského července měla také bulvární nedělní News of the World, který se však Murdoch rozhodl kvůli skandálu s odposlechy uzavřít. Murdoch má v Británii také seriózní deník The Times a nedělníky The Sunday Times.

Atkins neoznámil další podrobnosti žaloby. Ta je prý namířena i proti soukromému detektivovi Glennu Mulcairovi, který pracoval pro novináře v NoW. Podle britských médií by však žaloba mohla souviset s výpovědí Blairova někdejšího mluvčího Alastaira Campbella loni v listopadu před komisí šetřící okolnosti odposlechů. Campbell tehdy uvedl, že podezíral kontroverzní přítelkyni Blairové Carole Caplinovou, že donášela reportérům nejrůznější důvěrné informace z Downing Street. „Někdy jsem Carole Caplinovou obviňoval, že dává novinám tipy,“ řekl v listopadu Campbell s tím, že po propuknutí skandálu s odposlechy změnil názor. „Od té doby jsem se jí omluvil, protože nyní je mi jasné, že jsem se zcela mýlil,“ dodal.

Britský deník The Sun
Zdroj: ISIFA/EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Celá aféra začala v roce 2007, kdy byl za odposlechy hlasových schránek členů královské rodiny odsouzen reportér NoW Clive Goodman. Vedení Murdochových listů tehdy zdůrazňovalo, že šlo o iniciativu izolovaného reportéra. Skandál pak s plnou silou propukl loni v červenci, kdy se ukázalo, že NoW nechaly odposlouchávat hlasovou schránku mobilu unesené a později zavražděné dívky Milly Dowlerové. Aféra otřásla politickou a mediální scénou v Británii a vyvolala pobouření, které vedlo k uzavření NoW.    

Murdochova společnost ve snaze vyhnout se soudním procesům přistoupila v lednu na odškodnění desítkám obětí odposlechů, včetně celebrit, mezi nimiž jsou herec Jude Law a fotbalista Ashley Cole. I tak stále čelí nejméně 50 novým žalobám, které podali například další fotbalista Peter Crouch nebo zpěvák James Blunt.

Vydáno pod