Výjimečný stav má zachránit krk jemenskému prezidentovi

Saná - Jemenský parlament dnes na žádost prezidenta zavedl výjimečný stav. Prezident Alí Abdalláh Sálih tak dostal do ruky prostředek k potlačení nepokojů, které v Jemenu trvají od ledna. Výjimečný stav pozastavuje platnost ústavy, dovoluje cenzuru sdělovacích prostředků, zakazuje protestní shromáždění a dává bezpečnostním složkám 30 dní na zatčení podezřelých osob.

Prosazení výjimečného stavu v parlamentu ovládaném Sálihovým vládním Všeobecným lidovým kongresem bylo jisté. Pro hlasovalo 164 ze 165 přítomných poslanců. Parlament má 301 členů, avšak opoziční a nezávislí zákonodárci už se postavili na stranu demonstrujících Jemenců.

Jemenská opozice usiluje o svržení Sáliha a odmítla jeho dosavadní návrhy. Zaručil, že nebude kandidovat znovu do úřadu v roce 2013, a nejnověji také navrhl, že odstoupí po parlamentních volbách, nejpozději v lednu příštího roku.

Na pátek se plánuje obří pochod

Policejní zásahy proti demonstrujícím Jemencům se postupně zesilují, v pátek při nich bylo v Saná zabito na pět desítek lidí. Tento týden k opozici přešlo několik armádních velitelů, kmenových vůdců, diplomatů, poslanců i provinčních guvernérů. Opozice svolala na tento pátek pochod k Sálihově paláci. „Bude to pátek pochodu, budou na něm stovky tisíc lidí. Přijdeme si pro vás a svrhneme vás,“ řekl na Sálihovu adresu mluvčí opozice Muhammad Kahtán.

Sálih na dnešním setkání s kmenovými představiteli vysvětloval, proč nemůže odstoupit nyní: „Žádají (opozice) odchod režimu, ale to znamená zmatek a ničení. Režim může odejít, ale demokratickou cestou, přes volební urny a volby. Nedovolíme převraty.“

Analytik Abdal Ghaní Irjání se domnívá, že Sálih dobře ví, že skončil, a že nyní jenom kličkuje, aby mohl odejít za výhodných podmínek. „S tanky v ulicích Saná drží toto město jako rukojmí,“ řekl. Prezident podle něj bude chtít získat imunitu před soudním stíháním a také záruku ochrany svého majetku.

Demonstrace v Jemenu
Zdroj: ČT24