U Libye hlídkuje NATO, podle Kaddáfího skončí na smetišti dějin

Tripolis - NATO nepřevezme velení nad vojenskou operací v Libyi. Večer to oznámil nejmenovaný diplomat. Libyjský vůdce Muammar Kaddáfí v úterý večer v Tripolisu promluvil ke svým příznivcům. Prohlásil, že bude bojovat až do konečného vítězství. Spojenecké operace nadále trvají a představitelé režimu tvrdí, že nálety koaličních sil, které pokračovaly i v noci, zabily desítky civilistů. Koaliční síly to však odmítají. Zvažují také možnost zásahu proti Kaddáfího silám v Misurátě; obávají se ale, že by nálet mohl ohrozit právě civilisty ve městě. Z Libye přišla i pozitivní zpráva, když Kaddáfí propustil tři zadržované novináře. Londýn navíc oznámil, že spojenci už zničili libyjské letectvo a spojenci tak mohou volně létat a útočit na pozemní cíle. EU dnes také rozšířila protilibyjské sankce a u libyjského pobřeží začaly hlídkovat lodě NATO s cílem prosadit zbrojní embargo.

Kaddáfí se v úterý večer po několika dnech opět objevil na veřejnosti. V krátkém projevu, který živě přenášela libyjská televize, Kaddáfí promluvil ke svým příznivcům, kteří se shromáždili u jeho rezidenčního komplexu, aby ho chránili svými těly. „Nevzdáme se, porazíme je jakýmkoliv způsobem. Jsme připraveni bojovat, ať už bude boj krátký nebo dlouhý. Nakonec zvítězíme,“ prohlásil Kaddáfí a vyzval k revoluci proti imperialismu.

Podle americké ministryně zahraničí Hillary Clintonové Kaddáfího zrazují jeho blízcí: navazují údajně kontakty po celém světě a hledají východiska z konfliktu. Také Kaddáfí v tichosti zkoumá možnosti odchodu do exilu, není prý ale zřejmé, nakolik to myslí vážně, soudí Clintonová.

Po náletu spojenců přestal Kaddáfí ostřelovat Misurátu

Mezinárodní síly podnikly v noci na dnešek dva nálety na postavení Kaddáfího sil v Misurátě. Po těchto úderech prorežimní jednotky zastavily ostřelování města, které je největší povstaleckou baštou v západní části Libye. Při nočních náletech byly bombardovány i okraje Tripolisu.

Na bojištích Kaddáfího vojáci nadále ostřelují západolibyjská města Zintán a Džafrán. Ze Zintánu, Džafránu a Misuráty je dohromady od pondělí hlášeno přes šedesát mrtvých. Vůdci kmenů nakloněných plukovníku Kaddáfímu navrhli mírový pochod z Tripolisu do Benghází. Svolávají ho na čtvrtek a jeho cílem je prý rozpolcenou zemi sjednotit.

Podle amerických rozvědek útočily Kaddáfího síly v Misurátě na civilisty. Ve městě je několik tanků a některé ulice hlídají ze střech odstřelovači. Na východě země zatím pokračuje patová situace u Adžedábíje, kterou drží Kaddáfího jednotky. Povstalci se od začátku týdne snaží město dobýt, ale byli dvakrát odraženi.

První čtyři dny operace nad Libyí stály USA stovky milionů dolarů. Další udržování bezletové zóny vyjde na 100 až 300 milionů dolarů týdně.

Akci spojenců kritizují ruští poslanci a Káhira, Rwanda ji naopak oceňuje

Ruští poslanci dnes vyzvali k okamžitému příměří v Libyi, kritizovali rozsah zahraniční vojenské operace a vybídli ruské vedení, aby se ujalo role zprostředkovatele při ukončení násilí. Pro prohlášení se vyslovilo 341 poslanců, jeden se zdržel a nikdo nehlasoval proti.

Zásah západních zemí odsoudila jako agresi i káhirská univerzita Al-Azhar, považovaná za nejvyšší náboženskou autoritu sunnitského islámu. Zároveň ale vyslovila podporu oprávněným požadavkům Libyjců. Spojenecké údery na Libyi dnes znovu odsoudil také čínský tisk, podpořil je ale naopak rwandský prezident Paul Kagame. Označil je za důkaz toho, že mezinárodní společenství se poučilo z masakru v jeho zemi v roce 1994.

NATO bude mít zřejmě jen technickou roli, u pobřeží Libye hlídkují jeho lodě

Situaci v Libyi řešili telefonicky lídři USA, Francie a Británie. Tématem bylo hlavně to, jak do operace víc zapojit Severoatlantickou alianci. Dosáhli v tomto ohledu dohody, ale prezentovali ji každý jinak. Mluvčí francouzské vlády François Baroin a ministr zahraničí Alain Juppé dnes oznámili, že NATO bude mít v libyjské operaci jen technickou roli a nepovede ji politicky. Bílý dům naproti tomu v úterý uvedl, že NATO může hrát ve velení vojenské operace mezinárodní koalice v Libyi „klíčovou roli“. Večer nejmenovaný diplomat oznámil, že NATO nepřevezme nad akcí velení, ale bude se jí jen účastnit.

NATO mezitím oznámilo, že jeho lodě začaly hlídkovat u libyjského pobřeží s cílem prosadit respektování embarga na dovoz zbraní, které vyhlásila OSN. Turecko, které původně bylo proti zapojení aliance, dalo pro operaci k dispozici jednu ponorku a pět dalších plavidel. Logistickou podporu úsilí o ochranu libyjských civilistů poskytnou Kuvajt a Jordánsko. Podle Bruselu se postupně vynořuje dohoda, jak by NATO mělo převzít odpovědnost za bezletovou zónu, jež byla nad Libyí vyhlášena.

Na prosazování zákazu letů nad Libyí se nyní podílí přes 150 letounů z jedenácti zemí.

EU rozšířila protilibyjské sankce

Evropská unie dnes opět rozšířila sankce vůči Libyi. Na seznamy lidí a firem se zmrazenými financemi v Evropě či zákazy cest do zemí EU přidala mimo jiné i několik ropných společností. Sankce začnou platit od čtvrtka, do té doby je seznam všech osob a firem důvěrný.

Také Švédsko dnes oznámilo, že Kaddáfímu zmrazilo majetek v hodnotě 1,6 miliardy dolarů (27 miliard korun). Podle BBC nicméně libyjský vůdce nadále disponuje libyjskými zlatými rezervami, jejichž hodnota se odhaduje na šest miliard dolarů.