Bin Ládinovo sídlo bude srovnáno se zemí

Islámábád - Pákistánci začali s demolicí sídla ve městě Abbottábád, kde byl loni v květnu americkým komandem dopaden a zastřelen tehdy nejhledanější terorista světa Usáma bin Ládin. Místní obyvatelé pro agenturu AP uvedly, že úřady poslaly na místo buldozery, které po setmění začaly s likvidací vnějších ochranných zdí kolem pozemku.

K demolici a jejímu zahájení se vyjádřila i agentura AFP, která se odvolává na zdroje z policie. „Nasazeny jsou dva buldozery. Demolice je v plném proudu,“ cituje agentura policistu, který na akci na místě dohlíží.

Sídlo v Abbottábádu, městě vzdáleném asi 100 kilometrů od metropole Islámábádu, je pro pákistánskou vládu bolestnou připomínkou akce, při níž byl bin Ládin zabit, píše AP. Mise totiž vyvolala obrovské napětí v americko-pákistánských vztazích i nepříjemné otázky, jak mohla CIA bin Ládina vystopovat bez pomoci i vědomí pákistánské tajné služby či mocné armády.

Opuštěné sídlo teroristy dal Pákistán hlídat a loni dokonce zakázal novinářům a zahraničním návštěvníkům, aby se k němu přibližovali.

Vydáno pod