Gillardová ustála boj o premiérské křeslo

Canberra – Australská premiérka Julia Gillardová ustála vnitrostranický boj o post šéfa tamních labouristů. Zůstává tak v jejich čele a tím i v křesle předsedy vlády. Obě funkce chtěl obsadit bývalý premiér a ministr zahraničí Kevin Rudd. Oba politici jsou dlouhodobí rivalové, právě Gillardová před dvěma lety Rudda v premiérském křesle nahradila.

Gillardová si upevňuje pozici ve své straně i v premiérském křesle. Přesvědčivě totiž zvítězila v souboji o stranické vedení nad expremiérem Kevinem Ruddem. Pro padesátiletou Gillardovou hlasovalo 71 členů vedení labouristů, zatímco Rudd získal 31 hlasů. „Oficiálně prohlašuji Julii Gillardovou za znovuzvolenou do čela Australské labouristické strany,“ prohlásil mluvčí strany Chris Hayes.      

Rudd před hlasováním slíbil, že pokud prohraje, nebude pozici Gillardové dál zpochybňovat. Jenže podle všeho bude muset i dál premiérka čelit ve straně nátlaku, aby zlepšila vyhlídky labouristů ve volbách. Labouristé se totiž podle posledních průzkumů propadají, podpořilo by je jen 47 procent voličů, zatímco opoziční liberály by volilo 53 procent.