Nizozemci si mohou přivolat smrt telefonem

Amsterdam - Nizozemsko od března rozšíří možnosti asistované sebevraždy. Eutanazii si budou moci trpící nevyléčitelně nemocní pacienti bez naděje na zlepšení stavu přivolat telefonicky. Vyslyší je mobilní tým lékařů. Eutanázii Nizozemsko uzákonilo před deseti lety. Asistovanou smrt podle oficiálních údajů ročně volí 2 700 lidí. Usmrcení na přání má přísná pravidla, přesto ho mnoho lékařů z etických důvodů odmítá provádět.

S myšlenkou na vznik služby, kterou budou moci využít lidé, jejichž lékař eutanazii odmítl vykonat, přišla Nizozemská společnost pro dobrovolný odchod ze života (NVVE). Nakonec ji schválila i vláda. Předpokládá se, že novou možnost budou nejčastěji využívat lidé s mentálním postižením nebo ti, kteří trpí nějakou formou demence. 

První tým složený z lékaře a zdravotní sestry má začít pracovat 1. března v Haagu, postupně však k němu přibude dalších pět výjezdních skupin. S žádostí o eutanazii jim budou moci zavolat sami pacienti nebo jejich rodinní příslušníci. Odborníci pak posoudí, zda dotyčnému mohou jeho přání zemřít splnit - podle zákona smějí lékaři provádět eutanazii pouze u lidí, kteří trpí nevyléčitelnou chorobou, mají silné bolesti a není naděje na zlepšení jejich stavu.

Walburg de Jongová, mluvčí NVVE:

„Mnoho nizozemských lékařů má stále strach eutanazii provádět. Odvolávají se na své náboženské přesvědčení nebo jednoduše neznají přesné zákonné podmínky, které tuto oblast regulují.“

Ta také popsala standardní postup, jímž lékaři během eutanazie postupují. „Nejdřív podají pacientovi injekci, která je uvede do hlubokého spánku, pak následuje další dávka, která zastaví dýchání a srdeční činnost.“

I když je v Nizozemsku eutanazie už deset let povolená, téma stále vzbuzuje velké kontroverze a kritika se ozývá i po oznámení zavést mobilní lékařské týmy. Ještě silněji se proti nizozemské praxi bouří odborníci ze zahraničí. „Usmrcení při domácí návštěvě, to je další nabídka nizozemského hnutí pro eutanazii, která opovrhuje lidským životem,“ řekl agentuře DPA Eugen Brysch, předseda německé nadace zaštiťující hospicovou péči.

Ročně dobrovolně zemře skoro tři tisíce lidí
   
Počet eutanazií v Nizozemsku od jejího zavedení roste. Nyní podle oficiálních čísel volí každoročně dobrovolnou smrt na 2 700 lidí. Zastánci eutanazie předpokládají, že zavedením mobilních lékařských týmů počet nemocných, kteří se rozhodnou lékaře požádat o odchod ze života, stoupne možná až o tisícovku.