Jemenský prezident připouští svůj odchod

Saná – Jemenský prezident Alí Abdalláh Sálih je ochoten odstoupit. Sálih přistoupí na svůj odchod v případě, že bude moci v rámci ústavního předání moci odstoupit. Opozice ale jeho nabídku odmítá. Od ledna vycházejí do ulic jemenských měst Sálihovi odpůrci, kteří žádají jeho odchod. Prezident dnes varoval před snahami o převrat, který by podle něj mohl vést k občanské válce.

„Ti, kteří se chtějí převratem dostat k moci, by měli vědět, že to nepřipadá v úvahu. Vlast nebude stabilní, bude tu občanská válka, krvavá válka. Měli by to důkladně promyslet,“ prohlásil dnes prezident v projevu přenášeném televizí.

Sálih opozici nabídl, že „předá moc prostřednictvím voleb a vytvořením demokratických institucí na konci roku 2011 nebo v lednu 2012“. Mluvčí opozice ale takovou nabídku odmítl. 

Sálihův odchod po 32 letech u moci od konce ledna požadují demonstranti v ulicích. Proti protestům opakovaně zasahovaly bezpečnostní síly. Při pátečním zákroku bylo podle agentur zabito 52 lidí. Část armády, včetně generála a dosavadního prezidentova důvěrníka Alího Muhsína, a někteří jemenští velvyslanci v pondělí vyjádřili podporu povstání. Dnes se k nim přidali nejméně tři další významní činitelé. Prezident dnes sice připustil, že by mohl odejít, rozhodně ale nechce předat moc armádě.

Vydáno pod