Jak vypadal pradávný tučňák Kairuku?

Wellington - Novozélandským a americkým vědcům se podařilo rekonstruovat podobu velkého vyhynulého tučňáka, který žil v oligocénu na Novém Zélandu. Použili k tomu kosti ze dvou různých exemplářů a kostra současného tučňáka jim posloužila jako vodítko. Informoval o tom dnes zpravodajský server BBC News.

Z výsledku rekonstrukce vědci zjistili, že 25 milionů let starý tučňák Kairuku byl vysoký 1,2 metru, měl protáhlý zobák a velká křídla. Pojmenování dostal podle maorského slova kairuku, které volně přeložené znamená „potápěč vracející se s potravou“.
   
Rekonstrukce, kterou vědci zveřejnili v odborném časopise Journal of Vertebrate Paleontology, ukazuje, že tučňák Kairuku byl s přehledem největší z pěti druhů běžně žijících na Novém Zélandu během oligocénu.

Tučňáci v Dubaji
Zdroj: ČT24

Snahu o sestavení jeho kosterní podoby vedla především skutečnost, že tento pták má nezvyklý tvar těla, který je odlišný od všech žijících i vyhynulých druhů tučňáků na Zemi. 
„Kairuku byl na poměry tučňáků elegantní pták se štíhlým tělem a dlouhými křídly, ale zároveň s krátkýma, silnýma nohama,“ řekl BBC spoluautor studie Dan Ksepka z americké Severokarolínské univerzity. „Kdybychom dělali rekonstrukci extrapolací podle délky jeho křídel, pak by nám vyšla výška kolem 1,8 metru,“ dodal. 

Tučňákům se dřív na Zélandu nebývale dařilo

Před pětadvaceti miliony let byl Nový Zéland atraktivním místem pro tučňáky k životu, protože nabízel jak dostatek potravy, tak bezpečí. Většina nynějšího státu byla tehdy ještě pod vodou a izolované, kamenité shluky země chránily tučňáky před možnými predátory, uvedli autoři studie.
   
Novozélandský Kairuku ale není největší tučňák, jaký kdy na světě žil. Přinejmenším dva druhy objevené v Peru podle vědců měřily kolem 1,5 metru výšky.