McTaggart - námořník, který stál u zrodu Greenpeace

Vancouver/Řím - David McTaggart, námořník, který se do dějin ekologického hnutí zapsal v roce 1972. Tehdy získal na popularitě, protože s malou lodí připlul do samotné zakázané zóny francouzského pokusného jaderného výbuchu na tichomořském atolu Mururoa. McTaggart překřtil svou jachtu na Greenpeace III a zamířil přímo do zakázané zóny. Přítomnost jeho lodi v místě, kam by měla dorazit tlaková vlna atomového výbuchu, přinutila Francouze test odložit.

O rok později svou cestu zopakoval, ale tehdy měla jeho výprava trochu jiný průběh. McTaggart totiž od francouzského vojenského komanda dostal takovou nakládačku, že málem přišel o oko. Jeden člen jeho posádky nicméně incident nafotil a film se mu podařilo propašovat na pevninu. Fotografie obletěla celý svět a zpráva o pirátském útoku se octla na prvních stránkách novin. 

McTaggart si tenkrát poležel nějakou dobu v nemocnici - a Francie byla pod tlakem světové veřejnosti donucena připojit se k zákazu nadzemních jaderných pokusů. Akce tak získala celosvětovou podporu a McTaggartovi se posléze podařilo sjednotit jednotlivé skupiny organizace Greenpeace, což v roce 1979 vyvrcholilo založením Greenpeace International, jejímž předsedou byl až do roku 1991. Poté se McTaggart odstěhoval na malou farmu v Itálii, kde se věnoval ekologickému zemědělství. 

Jeho život ukončila až 23. března 2001 autonehoda nedaleko Říma. Humor ho však neopustil do konce života. Jedním z jeho přání bylo, aby přátelé z Greenpeace uspořádali po jeho smrti večírek na některé z lodí, které měl tak rád: „Kdo ale bude plakat, zaplatí na místě pokutu 100 dolarů,“ napsal McTaggart do své závěti…

Kořeny hnutí Greenpeace, jehož metody přímé akce, jež někteří kritizují jako metody hraničící s násilím a překračující rámec zákona, spadají do září 1971, kdy skupinka aktivistů vyplula z kanadského Vancouveru na oprýskané bárce protestovat proti jaderným pokusům u Aljašky. Zabránit jadernému výbuchu se jim sice tehdy nepodařilo, ale svým činem rozvířili veřejné mínění natolik, že USA v následujícím roce pokusy v oblasti zastavily. 

Snad největší pozornost v dějinách hnutí vzbudila v červenci 1985 loď hnutí Rainbow Warrior plující do oblasti atolu Mururoa na protest proti zamýšleným francouzským jaderným pokusům. Agenti francouzské tajné služby ji v novozélandském přístavu Auckland vyhodili do vzduchu, přičemž přišel o život fotograf hnutí Fernando Pereira. Záležitost řešil soud a francouzská vláda musela vyplatit Greenpeace za loď finanční náhradu. 

Organizace Greenpeace International má pobočky ve více než 40 zemích světa včetně České republiky. 

McTaggart

se narodil v roce 1932 na ostrově Vancouver v kanadské Britské Kolumbii. V 60. letech se odstěhoval do USA, kde slavil úspěchy coby úspěšný byznysmen. Neštěstí, při kterém exploze rozmetala domek a zranila zaměstnance firmy, však navždy ovlivnilo jeho další osudy. Hluboce otřesený McTaggart opustil svět byznysu a odešel se toulat po moři.

  • David McTaggart po zásahu francouzského vojenského komanda zdroj: Greenpeace.org http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2411/241083.jpg
  • David McTaggart a Steve Sawyer zdroj: Wikipedia http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2411/241081.jpg
Vydáno pod