Chávez je po operaci nádoru

Havana/Caracas – Venezuelskému prezidentovi Hugu Chávezovi v noci na dnešek na Kubě odoperovali rakovinový nádor. Nyní se zotavuje v nemocnici. Potvrdil to dnes venezuelský viceprezident Elías Jaua s tím, že Chávez je po zákroku v „dobré fyzické kondici“. Operace v havanské nemocnici Cimeq trvala hodinu a půl.

Chávezovi byl zcela odstraněn zhruba dvoucentimetrový nádor v oblasti pánve. Viceprezident Jaua v projevu k poslancům parlamentu řekl, že operace byla bez komplikací a podle předpokladů je její výsledek uspokojivý. Prezident je prý už v přímém kontaktu s vládou v Caracasu. Každopádně ho ale čeká „v příštích dnech rekonvalescence“.

Stav 57letého prezidenta vyvolává spekulace kolem jeho dalšího působení v politice. Chávez hodlá v říjnu usilovat o další mandát hlavy státu, objevují se však pochybnosti, jestli vůbec bude schopen vést volební kampaň, respektive v případě vítězství vládnout zemi.

Chávez prodělal operaci rakovinového nádoru už před rokem, rovněž na Kubě, a následně podstoupil sérii chemoterapií. Od té doby tvrdil, že je vyléčen. Minulý týden ale znovu odletěl do Havany kvůli dalšímu zákroku - byl u něj objeven dvoucentimetrový nádor, pravděpodobně zhoubný.

Vydáno pod