Londýn zavzpomíná na Havla

Londýn - Na zesnulého prezidenta Václava Havla se bude večer vzpomínat v Londýně, kam se chystá i premiér Petr Nečas. Mezi třemi stovkami hostů se slavnostní akce zúčastní také princ Charles. Premiér bude mít projev i na prestižní London School of Economics. Zítra se setká se svým britským protějškem Davidem Cameronem a pak zamíří na summit unie do Bruselu.

Večeru, který navštíví britský korunní princ Charles i český premiér Petr Nečas, budou v prestižním Královském institutu britských architektů dominovat ukázky z Havlových
divadelních her i dalších textů.

O galavečer se zasloužil Žantovský i Stoppard
   
Galavečer zorganizoval český velvyslanec Michael Žantovský společně se známým britským režisérem českého původu Tomem Stoppardem. Hold dramatikovi a politikovi, který zemřel loni 18. prosince, složí herci divadla Orange Tree, číst bude také známý herec Jeremy Irons. Znít by měla v institutu i hudba. Zpívat by měl český hudebník Vladimír Merta.

Tom Stoppard
Zdroj: ČT24

Nečas, pro kterého bude havlovský večer vyvrcholením prvního dne krátké návštěvy, dnes v Londýně také přednese přednášku o významu jednotného trhu pro obnovu evropského hospodářského růstu.
   
Právě toto téma jej spojuje s britským premiérem Davidem Cameronem, se kterým se má sejít ve čtvrtek.

Telefonát Ivana Kytky (zdroj: ČT24)