Pákistánec z Guantánama se přiznal k terorismu

Washington - Pákistánec Madžíd Chán se dnes u soudu ve věznici Guantánamo na Kubě přiznal k terorismu. Dvaatřicetiletý muž, který spolupracoval s údajným plánovačem teroristických útoků z 11. září 2001 Chálidem Šajchem Muhammadem, výměnou za přiznání a další spolupráci s vyšetřovateli dostane nižší trest. Hrozilo mu až doživotí.

Chán patří mezi asi 770 zajatců, kteří věznicí pro osoby podezřelé z terorismu od jejího zřízení v roce 2002 prošli. V zařízení stále zůstává asi 170 vězňů, většina ostatních byla propuštěna, aniž kdy byla formálně obviněna. Chán je teprve sedmým zajatcem z Guantánama, který byl shledán vinným nebo se ke zločinům, z nichž byl obviněn, přiznal. Zatím je nejvýznamnějším vězněm, u něhož padlo rozhodnutí o vině. Dnes přiznal, že pracoval jako kurýr pro teroristickou síť al-Káida, podstoupil výcvik sebevražedného atentátníka a podílel se na vraždách a pokusech o vraždu.

Chán se podle amerických vyšetřovatelů v roce 2002 seznámil v Pákistánu s Šajchem Muhammadem a stal se jeho učedníkem. Podstoupil také zkoušku toho, zda je ochoten provést sebevražedný atentát, když se podle pokynů al-Káidy pokusil o útok v mešitě v Karáčí. Teroristická síť mu ale dodala vestu s nefunkčními výbušninami. Pákistánec také dodal 50 tisíc dolarů teroristické skupině, která v roce 2003 podnikla teroristický útok na hotel v Jakartě, při němž zahynulo osm lidí. Později téhož roku Chána v Pákistánu dopadla policie a terorista skončil v jedné z tajných věznic Ústřední zpravodajské služby (CIA) mimo americké území. Po zrušení těchto věznic převezli Američané Chána na Guantánamo.