V Libyi se zřítila americká stíhačka, kampaň spojenců ve 2. fázi

Tripolis - Při operaci spojenců nad Libyí se dnes zřítila americká stíhačka F-15. Posádka se stačila katapultovat. Příčinou pádu stroje byla mechanická závada, oba piloty si už Američané vyzvedli. Podle USA nyní kampaň spojenců vstupuje do druhé fáze. Letouny mezinárodní koalice i dnes pokračovaly v bombardování vojenských cílů, zaútočily východně od Benghází a u Tripolisu. Libyjská vláda obviňuje západní síly, že při bombardování zabíjejí civilisty, informace o obětech ale nelze ověřit. Přes příměří vyhlášené libyjským vůdcem Muammarem Kaddáfím pokračují i střety mezi jeho jednotkami a povstalci u města Adžedábíja na východě země, v Misurátě a u Zintánu na západě. Nedaleko Tripolisu byl dnes také údajně zabit jeden z Kaddáfího velitelů. Kaddáfí dnes večer v Tripolisu promluvil ke svým příznivcům. Řekl, že libyjský lid je libyjskou protiletadlovou obranou, a slíbil vítězství.

Letadla mezinárodní koalice v noci znovu zaútočila na základny libyjské protivzdušné obrany východně od Benghází a nedaleko Tripolisu. Podle katarské televize Al-Džazíra zasáhla spojenecká letadla dvě radarové základny protivzdušné obrany východně od povstalecké bašty Benghází. Kolem půlnoci zaútočila také na libyjskou námořní základnu u Tripolisu a na letiště v Syrtě a v Sabhá.

Při zahájení akce proti námořní základně spustila palbu libyjská protivzdušná obrana a městem otřásly silné exploze. Vládní mluvčí Músá Ibráhím prohlásil, že koaliční letadla zasáhla v pondělí večer malý rybářský přístav u Tripolisu. Obyvatelé metropole ale sdělili agentuře Reuters, že cílem útoku byla armádní kasárna, která jsou nedaleko tohoto přístavu.

Podle Al-Džazíry přišel u Tripolisu o život velitel jednoho z Kaddáfího praporů. Katarská televize také uvedla, že koalice asi 60 kilometrů východně od Benghází sestřelila libyjské letadlo.

Podle zpravodaje ČT v Benghází Jakuba Szántó byla noc ve městě klidná, bojovalo se jen v okrajových částech. Útoky na libyjské vojenské cíle trvají od soboty. Mezinárodní síly je vedou na základě rezoluce Rady bezpečnosti OSN z minulého týdne, která vyzvala k přijetí opatření pro ochranu libyjských civilistů před Kaddáfího jednotkami.

Libyjská vláda tvrdí, že si spojenecké útoky vyžádaly desítky civilních obětí, což nelze nijak ověřit. Novináři nemají přístup do nemocnic ani do míst útoků. Podle náměstka libyjského ministra zahraničí se západní koalice snaží spíše pomáhat rebelům, než chránit civilisty.

Pokračují i boje mezi Kaddáfího vojáky a rebely

Pokračují také boje mezi Kaddáfího silami a povstalci. Prorežimní jednotky ostřelovaly z tanků město Zintán u tuniských hranic a údajně zničily tamní mešitu. Střety jsou hlášeny i z východu země, kde Kaddáfího tanky odrazily útok povstalců na Adžedábíju.

Zástupci libyjské armády, kteří na východě země přešli na stranu povstalců, uvedli, že rebelové ještě nejsou připraveni na ofenzivu proti Kaddáfího silám. Povstalecké oddíly údajně potřebují postup naplánovat a také vycvičit další dobrovolníky.

Libyjci bojují proti Kaddáfímu od února, ale libyjský vůdce nechce odstoupit. O situaci v Libyi bude ve čtvrtek jednat Rada bezpečnosti OSN. V pondělí odmítla libyjskou žádost o dřívější, mimořádnou schůzku. Povstalečtí předáci se dnes v Tobrúku setkali také se zvláštním vyslancem OSN.

Obavy vzbuzuje mimo jiné i humanitární situace na východě země. V současnosti na území držené povstalci proudí potravinová pomoc z Egypta. Není ale jasné, zda by oblast byla ekonomicky životaschopná, kdyby zůstala po delší dobu odříznuta od zbytku Libye.

Spojencům se nedaří chránit civilisty, kampaň vstupuje do druhé fáze

Podle amerického ministerstva obrany se spojencům navzdory dosavadním úspěchům stále nedaří zcela chránit civilisty. Špatná situace je zejména ve městě Misuráta, kde vládní jednotky Muammara Kaddáfího drží v šachu povstalce.

Admirál Samuel Locklear, který velí námořním silám USA v Evropě a Africe, na dnešní tiskové konferenci uvedl, že kampaň spojenců vstupuje do druhé fáze. V první se snažili ustavit bezletovou zónu, libyjské letectvo již nyní pro spojence nepředstavuje hrozbu. Ve druhé fázi budou sledovat měnící se situaci na bojišti a budou zasahovat proti Kaddáfího jednotkám, které nedodržují rezoluci OSN.

Kaddáfího tanky nadále ostřelují zejména město Misuráta. Boje si zde od pondělí vyžádaly nejméně 40 obětí. Nemocnice ve městě jsou plné, od pondělí tu přibylo přes 100 zraněných, v zařízení navíc nefunguje světlo a k dispozici není ani voda.

Obama v USA kvůli zásahu v Libyi čelí stále větší kritice

Americký prezident Barack Obama je v USA kvůli zásahu v Libyi terčem stále větší kritiky. Zatímco podle některých hlasů prezident čekal se zásahem příliš dlouho, podle jiných s ním neměl vůbec souhlasit. Někteří zákonodárci navíc tvrdí, že šéf Bílého domu překročil své pravomoci, když před americkou účastí v akci nepožádal Kongres o souhlas.

Moskva při Gatesově návštěvě odsoudila smrt civilistů

Ruský ministr obrany Anatolij Serďukov dnes po jednání se svým americkým protějškem Robertem Gatesem odsoudil smrt civilistů v Libyi. Západní operaci proti režimu plukovníka Muammara Kaddáfího v pondělí ostře kritizoval premiér Vladimir Putin. Gates ruské představitele ujistil, že západní koalice vyvíjí všemožné úsilí, aby se civilních obětí vyvarovala. Zároveň prohlásil, že v příštích dnech intenzita náletů zeslábne.

Amerického ministra dnes přijal i prezident Dmitrij Medvěděv, jehož pozici ve sporu s premiérem Putinem o ruský postoj k Libyi šéf Pentagonu před novináři podpořil.