Na Havla vzpomínal v Londýně Nicholas Winton i princ Charles

Londýn - S dojetím i smíchem vzpomínal dnes Londýn na disidenta a československého i českého prezidenta Václava Havla. Vzpomínkový večer, který na počest loni zesnulého exprezidenta uspořádal český velvyslanec v Londýně Michael Žantovský, navštívily více než tři stovky významných hostů. V první řadě sálu prestižního londýnského Královského institutu britských architektů usedl korunní princ Charles spolu s českým premiérem Petrem Nečasem, který dnes zahájil krátkou návštěvu Británie. Mezi hosty nechyběl ani sir Nicholas Winton, architektka Eva Jiřičná, Jeremy Irons nebo britský dramatik s českými kořeny Tom Stoppard.

„Snad mohu prozradit, že princ Charles byl velmi dojat a hovořil o tom, jak velká je to ztráta, že Václav Havel umřel, a doufám, že tento večer byl i pro něj důstojnou připomínkou,“ řekl českým novinářům Žantovský. Není podle něj vůbec obvyklé, aby se britský následník trůnu podobné akce zúčastnil. „Troufám si říci, že je to trochu výjimečné. A nepřeháním,“ dodal velvyslanec.

Charles a další hosté, mezi nimiž nechyběl například sir Nicholas Winton či architektka Eva Jiřičná, uslyšeli několik písní v podání Vladimíra Merty, ale především úryvky z Havlových Dopisů Olze, které s osobitou dikcí přečetl známý herec Jeremy Irons. S osobní vzpomínkou vystoupil britský dramatik s českými kořeny Tom Stoppard.

„Jestli ho jedna věc definovala jako filozofa, bylo to jeho absolutní přesvědčení, že politické záležitosti ústí do morálních otázek,“ poznamenal Stoppard. Dramatik se přiznal, že se do Havla prostřednictvím jeho her zamiloval desetiletí před tím, než se poprvé setkali. O jeho smrti se dozvěděl z SMS po přistání letadla, kterým letěl. „Byl jsem na letišti, v horké zemi na druhém konci světa. A věděl jsem, že Václav zemřel,“ posteskl si a připomněl slova amerického historka Johna Lothropa Motleyho, který před více než 150 lety o Vilému Oranžském poznamenal, že za svého života byl majákem pro spoluobčany a když zemřel, děti plakaly v ulicích.

Vzpomínkový večer na Václava Havla
Zdroj: Jakub Dospiva/ČTK

Hodinový program, v němž svůj hold Havlovi ukázkami z jeho hry Asanace složili i herci divadla Orange Tree, provázelo promítání úryvků dokumentárních filmů s havlovskou tématikou. Kromě filmů byly v sále promítány velkoplošné barevné i černobílé fotografie z Havlova života. Večer zakončila ukázka z Havlova vlastního režijního filmového debutu Odcházení.

„Já jsem nikdy nečekala, že to bude takhle dokonalé. Je vždy těžké udělat podobný večer, a obzvlášť u člověka, který měl tolik tváří a tolik různých zkušeností a způsobů, jak se vyjadřovat,“ řekla o dnešní vzpomínce architektka Jiřičná.

Jeremy Irons, britský herec:
„Byl zde nesmírně obdivován. Nejen umělci díky jeho hrám a psaní, ale i politickým světem.“

Sir Nicholas Winton, zachránce 669 převážně židovských dětí:
„Jsou jediní dva velcí muži, které jsem v životě potkal a u kterých jsem měl tento pocit. Jedním z nich byl Havel.“

Eva Jiřičná, architektka:
„Byla jsem pyšná na to, že jsem se narodila v té samé zemi, jako Václav Havel.“

Večer ocenil i někdejší premiér a nynější prezidentský kandidát Jan Fischer. „Jsem velice rád, že česká ambasáda a pan velvyslanec tuhle akci uspořádali. Bylo to velmi živé připomenutí Václava Havla nejen jako prezidenta, ale také jako člověka,“ podotkl.

Také premiérovi Nečasovi se večer líbil. Podle něj je Charlesův příchod na dnešní vzpomínku ukázkou velice dobrých česko-britských vztahů. „Večer byl důstojný a přitom patřičným způsobem i odlehčený. Působil na mne velmi dobrým dojmem,“ řekl novinářům.

Pro českého premiéra byl havlovský večer vyvrcholením prvního dne krátké návštěvy Británie; v Londýně Nečas přednesl přednášku o významu jednotného trhu pro obnovu evropského hospodářského růstu. Právě toto téma českého premiéra spojuje s jeho britským protějškem Davidem Cameronem, se kterým se má sejít ve čtvrtek.

Vydáno pod