Finové měli poslední možnost vyměnit si eura

Helsinky - Stovky lidí s pytli plnými marek u bankovních přepážek. To zatím není obraz budoucí Evropy, ale současného Finska. Finové měli poslední den, kdy mohli vyměnit původní měnu své země za tu společnou evropskou, kterou začali platit před deseti lety.

Některým ze stovek lidí ve frontě před bankou se rozhodně čekat vyplatilo. „Někdo má jen pár bankovek, někdo deset kilo mincí a někdo má stále ještě desetitisíce marek,“ upřesňuje poradce finské centrální banky Kenneth Sainio.

Banka měnila marky v kurzu šest ku jedné bez poplatku. Za deset tisíc marek tak lidé dostali 600 eur. Všichni ale výměnu rozhodně nestihli. Podle finské centrální banky jsou stále v oběhu marky v hodnotě 300 milionů eur. Z těch, které neskončily v sejfech, se ještě mohou stát sběratelské nebo muzejní kousky.

Finské marky
Zdroj: ČT24

Název marka je z doby, kdy Finsko bylo pod nadvládou Švédska, a původně pochází ze severního Německa. Platila od roku 1860 do doby, než bylo zavedeno euro. Opozdilci ve frontách tak marku zpeněžili více než 150 let poté, co byla zavedena. Jestli jí překoná euro, je zatím ve hvězdách. Alespoň trochu tomu pomohli finští poslanci, kteří ve stejný den, kdy jejich spoluobčané mrzli s markami ve frontách, schválili druhý balík finanční pomoci pro - v eurech zadlužené - Řecko.

Finové mění marky za eura (zdroj: ČT24)