Nizozemsko zavedlo rozvoz eutanazie až do domu

Amsterdam - Počínaje dneškem mohou nizozemští pacienti podstoupit eutanazii nejen v nemocnici, ale přímo u sebe doma. Nizozemská legislativa totiž umožnila vznik mobilních lékařských týmů, které mohou dobrovolně ukončovat lidský život ambulantně bez potřeby hospitalizace. O eutanazii bude smět požádat přímo pacient nebo někdo z jeho rodiny, podle zákona ale lékaři vyhoví jen těm, kteří trpí nevyléčitelnou chorobou, mají silné bolesti a není naděje, že se jejich stav zlepší.

Nizozemsko bylo první zemí na světě, které dobrovolný odchod ze světa za lékařské asistence umožnilo. Eutanazii legalizovalo v dubnu 2002. „Mnoho nizozemských lékařů má ale stále strach eutanazii provádět,“ dodává Walburg de Jongová, mluvčí Nizozemského sdružení pro právo na smrt (NVVE). „Odvolávají se na své náboženské přesvědčení nebo jednoduše neznají přesné zákonné podmínky, které tuto oblast regulují.“

Právě lidem, jimž lékaři odmítají pomoc, ačkoli splňují podmínky, má nová služba pomoci. Eutanazii smí lékař provést pouze za předpokladu, že by do budoucna pacient trpěl nesmírnými bolestmi a že neexistuje alternativa v léčbě. Když pacient žádá o ukončení života, musí být rovněž „čisté mysli“. Každý případ eutanazie bude posléze šetřit jedna z pěti speciálních komisí, v nichž zasedá lékař, právník a etický expert. Cílem je ověřit, zda byla dodržena všechna kritéria.

Klinika Konec života eviduje už 70 žádostí

První lékařský tým, tzv. mobilní klinika Konec života, momentálně funguje v Haagu. Do budoucna jich má být šest a mají pokrýt celé Nizozemsko. Podle de Jongové se předpokládá, že kliniky Konec života budou moct ročně provést tisíc asistovaných sebevražd. Měsíc od oznámení celého projektu evidují už 70 žádosti.

Ředitelka domácího hospicu Cesta domů Martina Špinková ovšem nové nizozemské opatření problematizuje. „Největší nebezpečí, které celý problém a celou tu diskusi provází, je zneužití. I v Nizozemsku zřejmě stovky, možná tisíc lidí ročně umře s nevyžádanou eutanázií, to znamená, že to chce rodina. A to je podle mě hlavní problém, se kterým se pereme,“ konstatovala.

Počet eutanazií v Nizozemsku od jejího zavedení roste. Podle oficiálních čísel zvolí každoročně dobrovolnou smrt víc než dva a půl tisíce lidí. Po zavedení mobilních týmů by jich mohlo být podle odhadů asi o tisícovku víc.

Rozhovor s Martinou Špinkovou a reportáž o nizozemské eutanazii (zdroj: ČT24)
Vydáno pod