Berlusconi zase nepřišel k soudu - tentokrát kvůli Libyi

Milán – Kvůli mimořádnému zasedání vlády k Libyi se dnes Silvio Berlusconi nezúčastnil slyšení před milánským soudem v kauze Mills. V dopise soudu ale italský premiér potvrdil, že se příštích slyšení v tomto procesu zúčastní. Příští slyšení soud stanovil na 9. května.

Silvio Berlusconi, proti němuž je vedeno několik procesů, před dvěma týdny prohlásil, že je připraven předstoupit před soud, aby se hájil, ovšem s podmínkou, že se slyšení budou konat vždy v pondělí. Čtyřiasedmdesátiletý premiér nechodí na své procesy již léta a nechává se zastupovat právníky.

Berlusconi v kauze Mills čelí obvinění, že v roce 1997 dal svému právníkovi Davidu Millsovi za falešné svědectví ve dvou procesech z 90. let úplatek ve výši 600 tisíc dolarů (asi 10,5 milionu Kč). Peníze měly být poukázány z údajných tajných fondů, které vlastní společnost Mediaset ovládaná Berlusconiho rodinou. Loni v dubnu byl proces pozastaven s ohledem na „legitimní překážku“, která umožňuje šéfovi vlády a jeho ministrům dosáhnout pozastavení procesu až na 18 měsíců. Mills byl v únoru 2009 odsouzen na čtyři a půl roku za křivé svědectví v Berlusconiho prospěch. Proti rozsudku se odvolal, ale znovu byl odsouzen. Loni v únoru však označil kasační soud jeho trestný čin za promlčený.

Berlusconiho čekají i další procesy: kauza Mediaset, v níž čelí obvinění z daňových úniků, pokračuje 11. dubna, kauza Mediatrade (zpronevěra a daňové úniky) 28. března a mediálně nejvděčnější Rubygate 6. dubna.

Prokurátor Fabio De Pasquale přijíždí k soudu
Zdroj: ČTK/AP/Antonio Calanni