Afghánští duchovní žádají trest pro vojáky, kteří spálili korán

Kábul - Afghánští duchovní požadují trest pro americké vojáky, kteří spálili korán. Trvají na jejich odsouzení a potrestání. Omluva jim nestačí. Prohlásili to členové duchovní rady po setkání s afghánským prezidentem Hamídem Karzáím. Vyšetřovatelé pětici provinilých vojáků identifikovali, jejich jména ale zveřejněna nebudou a veřejné nebude ani řízení s nimi.

Klerikové vyzvali k souzení a potrestání těch, kteří spáchali tento „odporný čin“. „Ti, kteří se dopustili tohoto zločinu, musejí být veřejně souzeni a potrestáni,“ uvedli podle prezidentské kanceláře afghánští duchovní po setkání s prezidentem Hamídem Karzáím. „Tato rada důrazně odsuzuje tento zločin a nelidský, barbarský čin amerických vojáků, kteří zneuctili svatou knihu korán,“ uvedli duchovní.
   
I když se americký prezident Obama za incident omluvil osobně Karzáímu, záležitost v Afghánistánu zažehla vlnu protizápadních nálad. USA se omluvily s tím, že nešlo o úmysl. Během protestů přesto bylo zabito nejméně 30 lidí. Minulý týden byli zřejmě v odvetě za pálení koránu přímo na afghánském ministerstvu vnitra zastřeleni dva američtí důstojníci.

Pětice vojáků, kteří se podíleli na nechtěném pálení, bude podle listu The Washington Post pokárána, jejich jména ale zveřejněna nebudou. Mohou být i degradováni. „Ale veřejný proces se s nimi konat nebude,“ uvedl americký vojenský zdroj.

Korán s krvavými skvrnami
Zdroj: ČTK/AP/Khalid Mohammed

Pálení koránu navíc podrylo úsilí Washingtonu o získání důvěry mezi Afghánci a o oslabení vlivu Talibanu. Washington chce radikální islamistické hnutí přimět k ukončení bojů, které už trvají 11 let.
   
V Afghánistánu nyní slouží asi 130 tisíc zahraničních vojáků a do konce roku 2014 mají být postupně staženi. Přesný harmonogram tohoto stahování by měl být jasnější po summitu NATO, který se bude konat v květnu v Chicagu.