Před volbami ve Francii zaznívají z vlády výroky proti cizincům

Paříž – V kampani před prvním kolem prezidentských voleb ve Francii 22. dubna vyvolaly opět rozruch nové xenofobně laděné projevy z řad vládní pravice prezidenta Nicolase Sarkozyho. Ministr vnitra Claude Guéant v pátek večer podle francouzských médií kromě jiného prohlásil, že cizinci se ve Francii výrazně podílejí na zločinnosti a že zemi by prospělo přijímat méně přistěhovalců.

„Ve Francii je 5,8 procenta cizinců, přičemž 13 procent rozsudků se týká cizinců… Cizinci musejí přistoupit na naše pravidla, to oni se musejí přizpůsobit. Každý rozumí tomu, že když bude přijímat méně přistěhovalců, bude vše fungovat lépe,“ řekl ministr na mítinku na podporu Sarkozyho.

Také tvrdě odmítl snahu opozičních socialistů dát hlasovací právo cizincům žijícím ve Francii a varoval, že by to automaticky vedlo například k povinnému zavedení jídel přichystaných podle muslimských zvyklostí do společných jídelen. Také by podle něj hrozilo omezení společného využívání bazénů ženami i muži.

Podobně se nedávno vyjádřila kandidátka krajní pravice Marine Le Penová, jejíž strana se tradičně staví proti přistěhovalectví a varuje před islamizací Francie. Nyní v kampani také řekla, že má důkazy o tom, že všechno maso z jatek v regionu Paříže je halál, tedy podle muslimských zvyklostí, a že podnikne právní kroky kvůli údajnému klamání spotřebitelů.

Vláda podle opozice usiluje o hlasy krajní pravice

Opoziční levice, jejíž socialistický kandidát François Hollande vede v předvolebních průzkumech před Sarkozym, dnes obvinila vládní pravici, že se snaží získat voliče krajní pravice používáním rasistických výroků a strašením islámem. „Není možné být ministrem vnitra naší republiky a vést xenofobní řeči,“ uvedla komunistka Marie-George Buffetová.

Hlavní boj o Elysejský palác svede Hollande se Sarkozym
Zdroj: ČT24

Guéant vyvolal několikrát podobnou polemiku již v minulých měsících. V únoru prohlásil, že „všechny civilizace nemají stejnou cenu“. „Ty, které brání lidství, nám připadají pokročilejší než ty, které ho popírají. Ty, které brání svobodu, rovnost a bratrství, nám připadají nadřazené těm, které připouštějí tyranii, podřazenost žen, sociální či etnickou nenávist,“ argumentoval ministr.

Loni v dubnu vyvolal rozpaky, když řekl, že zvyšující se počet muslimských věřících znamená pro Francii „problém“. Obvinění z poklonkování krajní pravici si již dříve vysloužil také tím, že Romy označil za hlavní původce delikvence v Paříži a Marseille. Sarkozy se ministra vždy zastal.

Ve Francii sílí hlasy volající po omezení přistěhovalectví

Stále častěji se hovoří také o posilování národní identity a zastavení islamizace země. Tyto nálady posilují na politické scéně hlavně krajní pravici. Průzkumy předvídají dobrý volební výsledek kolem 17 procent šéfce nacionalistické Národní fronty Le Penové. Té ovšem hrozí, že nezíská potřebný počet podpisů od volených zastupitelů pro účast ve volbách a že její voliči budou muset zvažovat podporu jiné strany.