Írán obnoví soud s „americkým špionem“ Hekmatim

Teherán - Íránský nejvyšší soud nařídil nový proces s Američanem íránského původu Amirem Mirzou Hekmatim, který dostal v lednu trest smrti za údajnou špionáž pro USA. Podle prokuratury nejvyšší soud shledal v původním procesu nedostatky. Informovala o tom dnes íránská agentura ISNA.

„Nejvyšší soud rozsudek zrušil a případ vrátil,“ oznámil generální prokurátor Gholámhosejn Mohsení Edžeí. Hekmati byl íránským soudem odsouzen za spolupráci s nepřátelským státem. Tamní soudy mu prokázaly špionáž ve prospěch USA a spolupráci s americkou zahraniční rozvědkou CIA. Spojené státy to popřely a jejich ministerstvo zahraničí požádalo Írán, aby Hekmatiho propustil.

Hekmati je první Američan, který byl odsouzen k trestu smrti v Íránu od revolučního roku 1979. Zatčen byl loni a v prosinci byl postaven před soud. Tento 28letý muž se podle Íránců pokusil proniknout do íránské tajné služby. Má za sebou údajně speciální výcvik a před příchodem do Íránu sloužil na amerických vojenských základnách.

Amir Mirza Hekmati
Zdroj: ČT24

Jeho otec žije v USA a tvrdil, že syn odjel do Teheránu navštívit babičky a pro CIA nikdy nepracoval. Hekmati se narodil v Arizoně, jeho rodiče jsou původem z Íránu, otec učí v Michiganu.

Podle své výpovědi Hekmati, který mluví persky a anglicky, pracoval pro americkou armádu jako tlumočník a při výslechu v Íránu prý vypověděl, že později začal pracovat pro CIA. Začátkem prosince se objevil v íránské televizi a „přiznal“, že jeho úkolem bylo proniknout podle pokynů CIA na ministerstvo informací.