Muslimky musí v Austrálii ukázat tvář

Sydney - V nejlidnatějším australském státu Nový Jižní Wales budou muset muslimky při ověřování totožnosti odhalit tvář. Nový zákon nařizující sejmout z obličeje nikáb bude platit od 30. dubna. Úředníci, kteří neprovedou kontrolu identity, zaplatí pokutu 220 australských dolarů (4 400 korun). Nové pravidlo následuje po loňském procesu se ženou, která nepravdivě tvrdila, že jí policista při silniční kontrole nutil sundat nikáb. Podle zákona schváleného loni parlamentem hrozí ženám, které odmítnou sejmout na žádost policie zahalení, pokuta 5 500 australských dolarů a 12 měsíců vězení.

Australská federace islámských rad sice konstatovala, že někteří muslimové považují zákony za nemístnou reakci na výše uvedený soudní případ, ale většina muslimského obyvatelstva se úpravě nebrání. „Nemáme s tím problém, pokud bude zákon vynucován s respektem a citlivostí,“ prohlásil Ikebal Patel, prezident federace. On sám je smírčím soudcem a neuznal by žádný dokument, aniž by ověřil totožnost jeho majitele, dodává. Zároveň Patel připomněl, že ženy, které by odmítly ukázat svou tvář policistovi, mají možnost nechat se převézt na policejní stanici, kde jejich totožnost ověří policistky.

Nový Jižní Wales je prvním státem, který požaduje pro ověření totožnosti sejmutí nikábu z obličeje. Státy Viktorie a Západní Austrálie nyní zvažují podobnou legislativu. V Austrálii s 23 miliony obyvatel počet muslimů rychle roste, v současnosti jich zde žije asi 400 tisíc.