Holder: USA mají právo zabít Američany, kteří jsou s teroristy

Chicago (USA) - Americká vláda má právo zabít vlastní občany za hranicemi USA, pokud chystají útoky proti své zemi. V pondělí to v projevu na univerzitě v USA podle agentury AFP prohlásil americký ministr spravedlnosti Eric Holder. Řekl, že Američané, kteří se přidali k teroristické síti al-Káida nebo jejím odnožím, se mohou stát terčem smrtících útoků, pokud tito občané budou představovat bezprostřední hrozbu pro USA, jejich dopadení nebude možné a útok bude proveden v souladu s válečnými zákony.

„Jakékoli rozhodnutí užít smrtící sílu proti občanu Spojených států - i takovému, kdo má v úmyslu zabíjet Američany a stal se operačním velitelem al-Káidy v cizí zemi - patří k nejtěžším, které mohou vládní představitelé čelit,“ uvedl v poznámkách k projevu na právnické fakultě Severozápadní univerzity Holder, který se tak podle agentury Reuters poprvé konkrétněji vyjádřil k postupu, který podle kritiků porušuje americké a mezinárodní právo.

Při útoku amerického bezpilotního letounu byl loni 30. září zabit jemenský radikální muslimský kazatel Anwar al-Awlaki, šéf jemenské odnože al-Káidy, který měl americký pas. Spolu s ním byl zlikvidován i Američan původem z Pákistánu, který se podílel na vydávání anglického internetového časopisu al-Káidy. Al-Awlaki byl občanem USA a někteří američtí komentátoři se po jeho zabití pozastavovali nad tím, že vláda USA nechala v al-Awlakiho případě zabít vlastního občana bez náležitého soudu. Někteří přitom upozorňovali, že se tak stalo v rozporu s pátým dodatkem americké ústavy, který říká, že žádná osoba nesmí být zbavena života bez řádného procesu. Právní posudek ministerstva spravedlnosti týkající se al-Awlakiho zabití Obamova administrativa odmítla zveřejnit.

Právo i zodpovědnost

„Naše vláda má právo, a já bych řekl dokonce zodpovědnost, v 'některých případech' užít sílu, aby přiměřeným a zákonným způsobem bránila Spojené státy,“ citovala z Holderova pondělního projevu agentura AFP. Ministr se během něj o zářijovém úderu letounu americké Ústřední zpravodajské služby v Jemenu nezmínil.

Některé spolky hájící práva občanů jako Americká unie pro ochranu občanských svobod (ACLU) žádají, aby Washington zveřejnil tajné dokumenty obsahující podle nich souhlas s likvidací amerických občanů bez řádného soudu. ACLU na Obamovu administrativu kvůli tomu podal žalobu k federálnímu soudu. Podle této organizace je Holder prvním představitelem americké justice, který hájil útoky bezpilotních letounů, jež v posledních pěti měsících zabily údajně nejméně tři americké občany.