V průzkumech vede Směr, výsledek ale lze těžko odhadnout

Bratislava – Slovenští opoziční sociální demokraté (Směr-SD) by o víkendových volbách mohli podle nejnovějšího průzkumu agentury Focus získat polovinu parlamentních křesel. Do sněmovny by se dostalo až sedm politických stran, z nichž většina se ale pohybuje blízko hranice volitelnosti. Zhruba třetina voličů se stále nerozhodla. Podle Focusu možná poprvé za dvacet let svobodných voleb nelze dopředu přesněji určit, jak volby dopadnou.

Směr-SD expremiéra Roberta Fica získal v průzkumu 39,7 procenta, oproti začátku minulého měsíce jeho preference stouply. Druhé místo si udrželi vládní křesťanští demokraté (KDH) se ziskem 10,4 procenta hlasů. Na dalších místech s podporou 5,1 až sedm procent skončily nejen tři strany dosluhující koalice Most-Híd, SDKU-DS a SaS, ale i dvě nová politická seskupení: Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti a 99%-občanský hlas. O účast ve sněmovně tak bude muset bojovat i dosud nejsilnější vládní strana SDKU-DS, která podle politologů doplácí na korupční aféru Gorila. Těsně pod pětiprocentní hranicí zaručující vstup do sněmovny zůstala v průzkumu opoziční nacionalistická Slovenská národní strana (SNS).

Průzkum nezachytil nedávné informace ohledně podezření z falšování podpisů pod petici pro založení strany 99%-občanský hlas, která čelila také kritice za kontroverzní televizní kampaň svých představitelů ještě před oficiálním startem předvolební kampaně.

Šéf Směru-SD Fico už dříve uvedl, že bude usilovat o vytvoření koalice i v případě, že jeho strana získá ve volbách nadpoloviční většinu křesel. Z prohlášení představitelů nynějších parlamentních stran ale vyplývá, že s výjimkou SNS by v takovém případě o spolupráci se Směrem-SD žádná z nich nestála.

Telefonát Olgy Bakové (zdroj: ČT24)

Anonymous chtějí den před volbami vyřadit partajní weby

Hackerská skupina Anonymous chce na Slovensku v pátek, tedy den před předčasnými parlamentními volbami, napadnout webové stránky některých politických stran. Cílem útoku se mají stát také jejich profily na sociální síti Facebook, uvedli Anonymous ve svém prohlášení. „To, co se bude během tohoto týdne dít, postaví na nohy každého a my věříme, že se Slováci znovu spojí a učiní, co je nutné,“ oznámili.

Útok má být součástí kampaně s názvem #Op Voľby, kterou hackeři na předvolební týden naplánovali. Anonymous uvedli, že chtějí udeřit na weby opoziční sociálnědemokratické strany Směr-DS, vládní Slovenské demokratické a křesťanské unie-Demokratické strany (SDKU-DS) a Křesťanskodemokratického hnutí (KDH) a také nové formace 99%-občanský hlas.

Páteční útok na weby stran chtějí hackeři vést takzvanou DDoS metodou, při níž záplavou požadavků zahltí cílové servery, které se pod náporem zhroutí. Obdobným způsobem již v minulosti napadli weby slovenské vlády či parlamentu. Facebook se pak pokusí ovládnout pomocí spamu.

Pentě unikly na internet osobní údaje 2200 lidí

Skupina Anonymous také upozornila, že finanční skupině Penta unikly na internet životopisy s osobními údaji zhruba 2200 lidí, kteří se ve firmě ucházeli o zaměstnání. Anonymous v reakci na podezření z účasti Penty na rozsáhlé politické korupci na Slovensku v minulosti opakovaně vyřadili z provozu její internetové stránky. Penta chybu v zajištění systému přiznala, mezitím ji prý odstranila.