Před zrakem syrské moci se skrývá podzemní lékařská síť

Damašek – Mimořádné situace si vyžadují mimořádné reakce, a proto ve válčící Sýrii už několik měsíců funguje podzemní síť lékařů, která se stará o demonstranty zraněné při střetech s ozbrojenci prezidenta Bašára Asada. Tzv. Doktoři z Damašku, jak se tajná zdravotnická organizace nazývá, působí v šesti syrských provinciích a nárazově ošetří až sto raněných denně. I oni přitom svou účastí na podzemním hnutí nasazují životy; od počátku protestů zemřelo již 37 doktorů a zdravotních sester.

Mnoho dalších podzemních lékařů bylo raněno či zatčeno, a to vč. Muhammada Abdulhadiho, který v současné době pobývá v Česku (ČT na jeho žádost neuvádí pravé jméno). „Nikdy jsem si nedovedl představit, že budu trestán, vězněn a souzen za plnění svých lékařských povinností,“ uvedl v rozhovoru pro ČT. Asadův režim ho uvrhnul na dva měsíce do vězení za to, že pomáhal demonstrantům. „Třicet dní jsem myslel jen na dvě věci. Že se zblázním nebo zemřu při mučení. Ztratil jsem naději,“ dodal lékař.

Podle zdravotníků se raněným civilistům v Sýrii často nedostává péče, a pokud jsou schopni dostat se do nemocnice, může je to stát život. „Nemocnice pročesávají syrské bezpečnostní jednotky a svědci popisují řadu případů, kdy byli pacienti pouhých pár hodin po závažném chirurgickém zákroku odpojeni od dýchacích přístrojů a odvlečeni z postelí do vězení. V některých případech zemřeli přímo v autě při převozu,“ popisuje situaci Marek Svoboda, ředitel Centra pro lidská práva a demokracii společnosti Člověk v tísni.

V této situaci se někteří lékaři a další zdravotnický personál rozhodli ošetřovat raněné doma či v improvizovaných polních nemocnicích. Postupně založili další skupiny, z nichž nejvýraznější je právě Doctors Coordinate of Damascus. Ta začala působit na předměstí Damašku v opuštěné místnosti s velmi omezeným vybavením, ale s přibývajícími raněnými se jí podařilo sehnat více zdravotnického materiálu.

Doktoři z Damašku
Zdroj: ČT24

Jeden svět a Člověk v tísni vyznamenaly syrské lékaře

Jedním z těch, kdo zdravotnické potřeby a finanční prostředky pro podzemní nemocnice shánějí, je právě Abdulhadi; po propuštění z vězení ze Sýrie ze strachu před dalším zatčením a mučením uprchl a nyní organizaci pomáhá ze zahraničí. V Praze také od Člověka v tísni převzal cenu lidskosti Homo Homini, která se tradičně předává na začátku festivalu filmů o lidských právech Jeden svět.

„Pomoc, kterou syrští lékaři a zdravotníci z Doctors Coordinate of Damascus poskytují ve skrytu, riskujíce vlastní svobodu a životy, je mimořádně důležitá,“ vysvětlila organizace důvody ocenění s tím, že v širším smyslu je cena určena všem lékařům a zdravotníkům, kteří v současné době v Sýrii ošetřují raněné, ať již tajně, či v nemocnicích ostřelovaných měst a předměstí.