Romney ve volebním „superúterý“ vyhrál v šesti státech

New York – Nejúspěšnějším kandidátem republikánského volebního „superúterý“, kdy se volí v deseti státech, je bývalý massachusettský guvernér Mitt Romney. Romney vyhrál ve Virginii, Vermontu, Idahu, Massachusetts, na Aljašce a nakonec i těsně v klíčovém Ohiu. Právě tam sváděl velmi vyrovnaný a ostře sledovaný souboj s Rickem Santorumem. Tento bývalý senátor z Pensylvánie vyhrál v Tennessee a uspěl i v Oklahomě a Severní Dakotě. Pochybnosti části strany vůči své osobě Romney zatím nerozptýlil. Nepodařilo se mu získat podporu v žádném z konzervativních jižanských států.

Vůbec první výsledek byl znám ze státu Georgia, kde podle očekávání vyhrál bývalý šéf Sněmovny reprezentantů Newt Gingrich. Ten dopředu avizoval, že vítězství v domovské Georgii pro něj bude odrazovým můstkem k oživení jeho skomírající kampaně. Aby tato strategie měla byť jen šanci na úspěch, bude potřebovat, aby mu hlasování v superúterý přineslo i další úspěchy. Samotná výhra v Georgii totiž podle názoru některých komentátorů na vážný návrat do boje o republikánskou nominaci nestačí. V Georgii se o superúterý rozděloval největší počet delegátů, a to 76. „Je to víc než jen kapitola v souboji o nominaci. Je to kapitola v boji o duši Republikánské strany. Je to kapitola v zápase o skutečnou podstatu Ameriky,“ řekl Gingrich.

Největší pozornost o superúterý nicméně nepoutal Gingrich, ale střet Romneyho a dvojky republikánského klání Santoruma. Klíčovou bitvu sváděli ve státě Ohio, kde se ukázal jejich úspěch u voličů zaměstnaných v dělnických profesích. Ohio se díky pestrému složení voličů považuje za malý obraz celé země a vítězství tu má velký symbolický význam. Republikánští kandidáti zde navíc prokazují svou schopnost oslovit početnou skupinu modrých límečků, tedy mužů v dělnických profesích, kteří tradičně hrají významnou roli při podpoře republikánských prezidentských kandidátů. Romneymu se nicméně ani úspěchem v Ohiu a na dalších kolbištích „superúterý“ nepodařilo rozptýlit pochybnosti, které o něm část republikánů, zejména těch konzervativních, má.

Mitt Romney, uchazeč o nominaci na prezidentského kandidáta:

„Jako prezident dostanu naše hospodářství zpátky do kondice a občany dostanu zpátky do práce. Na rozdíl od prezidenta Obamy mám zkušenosti, abych to splnil. V byznysu jsem strávil 25 let.“

Romney navíc vzhledem k Santorumovým výsledkům přišel o naději, že by k úspěchu v Ohiu mohl přidat vítězství alespoň jednom z dvojice jižanských států Tennessee a Oklahoma. Výhra v Ohiu tak byla potřebná, bez ní by jej již nikdo nepovažoval za vítěze superúterý. Prohra by pro Romneyho snahu získat nominaci strany do boje o Bílý dům znamenala těžkou ránu. „Dnešní noc byla skvělá. Něco vyhrajeme, něco ztratíme, ale jak to vypadá, získáme několik zlatých medailí a spoustu stříbrných,“ prohlásil Santorum.

Během takzvaného superúterý bylo v sázce celkem 437 delegátů na srpnový nominační sjezd strany. K vyslání do boje o Bílý dům jich celkem kandidát potřebuje 1 144. Romney jich má zatím přes 400. Rick Santorum jich má jen 175.

„Vyhráli jsme na západě, středozápadě i jihu USA. Jsme připravení vyhrát v celé zemi,“ prohlásil Santorum. Jeho sebevědomí je na místě. Další bitvy se jen v březnu svedou v konzervativních státech, jako jsou Kansas, Mississippi, Alabama a Illinois. Santorum bude mít výhodu - nechce potraty ani homosexuální svazky. Romney má problém u evangelíků, konzervativců i dělníků.

Americký novinář Dan Rather, který sleduje americké volby už 40 let:

„Zdaleka není rozhodnuto. Bude to pokračovat do května, možná i do začátku června.“

Vzájemný souboj republikánů, který je stojí miliony dolarů, zdaleka nekončí. Volit ještě musí víc než polovina Ameriky.