Tymošenková je opravdu nemocná, léčit se může mimo věznici

Kyjev - Ukrajinská opoziční politička Julija Tymošenková, vězněná v charkovské ženské věznici, může být v případě potřeby převezena na léčení mimo prostor vězení. V rozhovoru s lékaři berlínské kliniky Charité, kteří se v polovině února podíleli na lékařské kontrole odsouzené, to dnes v Kyjevě řekl ukrajinský generální prokurátor Viktor Pšonka. Němečtí lékaři v Kyjevě mezitím potvrdili, že Tymošenková je nemocná a potřebuje nemocniční léčení. Diganózu ale nezveřejnili.

Němečtí lékaři expremiérku v polovině února vyšetřovali a nyní přijeli se svými závěry seznámit své ukrajinské kolegy do Kyjeva. Diagnózu stanovili na základě tří hlavních vyšetření: Tymošenková podstoupila kompletní vyšetření na tomografu, rentgenologickou kontrolu a vyšetření magnetickou rezonancí. Odmítla však rozbor krve. Podle německých lékařů ale nakonec tato analýza nebyla nutná. V diagnóze i v postupu další léčby se shodli s ukrajinskými kolegy, s nimiž posoudí definitivní závěry a dohodnou se na další rehabilitaci a léčení pacientky.

Tymošenková, odsouzená na sedm let za překročení pravomocí, si dlouhodobě stěžuje na silné bolesti páteře. Protože však pomoc ukrajinských lékařů odmítá, vyšetřila ji před třemi týdny pětičlenná skupina kanadských a německých lékařů. S výsledky kontroly dnes na Ukrajinu přijeli seznámit místní úřady němečtí lékaři Karl Max Einhäupl a Norbert Haas.
   
Pšonka v besedě německé doktory ujistil, že ukrajinské úřady udělají vše pro to, aby vůdkyně opozice dostala potřebnou lékařskou péči. „Bude-li to nezbytné, zajistíme i léčbu mimo prostory (charkovské) Kačanivské věznice,“ řekl prokurátor.

Julija Tymošenková
Zdroj: ČT24

Ukrajinská ministryně zdravotnictví Rajisa Bohatyrjovová novinářům podle agentury Unian řekla, že diagnóza německých lékařů „fakticky potvrzuje“ předběžné závěry ukrajinských odborníků. Podle nich Tymošenková vážné problémy nemá a operaci nepotřebuje.
   
Ukrajinský list Segodňa dnes s odvoláním na spolupracovníky Tymošenkové napsal, že vedení její parlamentní frakce si klade za cíl převézt odsouzenou z Charkova přinejmenším alespoň do Kyjeva. Vedení strany Vlast a parlamentního Bloku Julije Tymošenkové údajně dostalo pokyn „zalarmovat světovou veřejnost na základě diagnózy, která znemožní léčbu v Charkově“.

V Kyjevě by podle ukrajinského listu měla Tymošenková blíž ke svým stoupencům, k parlamentním strukturám i k tisku a boj za své osvobození by mohla vést s větší účinností.

Vydáno pod