Mistrem světa je Vermeer - porazil i favorizované Švýcary

Madison (USA) - Holandský sýr Vermeer se stal v noci na dnešek vítězem Světového šampionátu sýrů, který se každý druhý rok koná v americkém Wisconsinu. Nízkotučná gouda od společnosti Friesland Campina porazila nejen tradiční největší favority ze Švýcarska, ale zvítězila v konkurenci 2 500 vzorků z téměř dvou desítek zemí.

O výsledku se mezinárodní porota v Madisonu radila zhruba hodinu. Její verdikt je překvapivý především pro Švýcarsko, které vyhrálo poslední tři šampionáty.

Třídenní soutěž začala v pondělí a porotci hodnotili 2 500 vzorků a vybírali z nich 16 sýrů, které se ve středu večer utkaly o nejvyšší trofej. Podle očekávání měly nejsilnější zastoupení ve finále Spojené státy se sedmi sýry a Švýcarsko s pěti. Dva švýcarské sýry se umístily na druhém a třetím místě. Kromě nich se do finálové šestnáctky dostaly ještě dva sýry z Nizozemska, jeden ze Španělska a jeden z Kanady.

Odborníci přirovnávají kvalitní sýrové speciality k vínům: obojí má jemné variace podle oblasti původu, roku vzniku a používaných technik. Také postup hodnotících porotců je podobný.

Světový šampionát sýrů v Madisonu
Zdroj: ČTK/AP/Andy Manis