Dalajlama podpořil pokojné protesty při olympijské štafetě

Seattle/Washington - Tibetský duchovní vůdce se vyslovil pro pokojné protesty během olympijské štafety. Dalajlama novinářům v americkém Seattlu řekl, že tato forma protestů musí být dovolena. Podle informací internetového vydání listu Seattle Times dalajlama rovněž zopakoval svou pohrůžku, že odstoupí z neformální funkce vůdce tibetského lidu, pokud by se situace v Tibetu vymkla kontrole.

Olympijská pochodeň v neděli bez incidentů absolvovala slavnostní štafetu v tanzanské metropoli Dáresalámu. Dnes ráno dorazil olympijský oheň do Ománu, který je jeho jedinou zastávkou na Blízkém východě. 

Dalajlama během svého pobytu na konferenci v Seattlu opět podpořil Peking jako pořadatele olympijských her. Případný bojkot zahajovacího ceremoniálu her závisí podle něj na vlastním uvážení jednotlivých státníků.

Agentura DPA citovala dalajlamovo vyjádření o soukromých rozhovorech jeho zástupců s Číňany. Ty prý se vedou prostřednictvím „soukromých kanálů“ a on osobně údajně nemá žádné přímé kontakty s čínskou stranou.

V souvislosti s Tibetem dalajlama zdůraznil, že „dříve nebo později bude muset Komunistická strana Číny uznat realitu a jednat v souladu s realitou“. Podporuje prý čínské snahy stát se supervelmocí, k tomu ovšem Pekingu podle něj chybí morální autorita, jež je nezbytná k tomu, aby mohla Čína hrát ve světě významnější roli.

Vydáno pod