Čínské sociální sítě ovládla cenzura, tvrdí výzkum

Peking - Podle nové americké studie zveřejněné v časopise New Scientist cenzuruje Čína obsah sociálních webů. Čínští cenzoři údajně mažou diskuse o zakázaných tématech. Potvrzuje to analýza téměř 60 milionů zpráv z čínské obdoby Twitteru. Výzkum zároveň poukazuje na agresivnější cenzuru v místech, kde se odehrály politické nepokoje, jako je například Tibet.

Vědci z Carnegie Mellon University se pokusili analyzovat krátké zprávy odeslané prostřednictvím služby Sina Weibo. Údajně bylo zachyceno 57 milionů zpráv mezi 27. červnem a 30. zářím loňského roku. Vědci se pak podrobně podívali, která hesla ze sociálních sítí upoutala pozornost čínských cenzorů.

Cenzura sociálních sítí je podobná systému, kterým je v Číně dohlíženo na samotný přístup obyvatel na internet. Takzvaný Great Firewall brání Číňanům navštěvovat zahraniční weby, vyhledávat zakázaná hesla či neschválené blogy. K nedovoleným tématům patří například duchovní hnutí Falun Gong nebo výtvarník a aktivista za lidská práva Aj Wej-wej.

Výzkum poukázal i na hbitost cenzorů. Jakmile se objeví fráze předpokládající politický význam nebo nějaký ze zákazaných výrazů, jsou zprávy z čínské obdoby Twitteru okamžitě mazány. Například slovo „lianghui“ se stalo nežádoucím, jelikož začalo být na internetu ve značné míře používáno jako šifra pro „plánované protesty“.

Studie se zabývala také nejcenzurovanějšími oblastmi Číny. V Tibetu bylo odstraněno kolem 50 procent komentářů, kdežto v Pekingu či Šanghaji se číslo pohybavalo mezi 10 a 11 procenty.